Autor
Redacció

Com els trens van ser decisius per unificar l'hora oficial a Espanya, fa 120 anys

Una estació ferroviària ha de tenir un rellotge. Pot ser analògic, de manetes, o bé digital, com els que estan integrats als panells lluminosos de les andanes del metro de Barcelona. A banda del servei que fan, els rellotges ens recorden que va ser gràcies als trens que a Espanya es va adoptar una única hora oficial, l'any 1900.

En l'article que compartim, el suplement Verne d'El País recorda que al segle XIX cada localitat posava els rellotges en hora segons el seu meridià. Quan a Barcelona eren les 12 del migdia resulta que a Madrid eren més o menys les 11.30. Va ser el ferrocarril el que va obligar a unificar els horaris, per organitzar el trànsit i saber exactament a quina hora sortia el tren i a quina hora arribava. El decret es va aprovar el juliol del 1900, i encara es va haver de complementar més tard amb la solució de restar una hora a les illes Canàries. El 1940 vam deixar el fus horari de Greenwich per igualar-nos amb el centre d'Europa.

L'empresa estatal Renfe amplia al seu blog els detalls de com es va gestar la unificació horària i el paper que hi va tenir l'empresa MZA que dirigia el català Eduard Maristany.

Darrera modificació
dimecres, juny 10, 2020 - 08:07
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/historia/com-trens-van-ser-decisius-unificar-lhora-oficial-espanya-fa-120-anys