Autor
Marta Espinosa

Els nivells d'ocupació del metro i del bus, consultables a les eines digitals de TMB

El web corporatiu mostra els indicadors de l'ocupació mitjana estimada per línia, sentit, estació i franja horària per ajudar a planificar els viatges dels usuaris i evitar aglomeracions.

Des de dilluns 25 de maig, coincidint amb el pas a la fase 1 de Barcelona i l'àrea metropolitana, TMB posa a disposició dels ciutadans un aplicatiu que mostra indicadors de l’ocupació mitjana estimada per línia, sentit, estació i franja horària per al metro; i per línia, sentit i franja horària per al bus, a partir de les dades recollides els últims dies.

Aquesta informació es posa a l'abast de l'usuari amb l'objectiu de facilitar la planificació del viatge i evitar aglomeracions, així els viatgers poden saber amb antelació l’espai disponible en cada itinerari i poden prendre decisions sobre els millors horaris i recorreguts dels desplaçaments que hagin de fer. Aquests indicadors es mostren ja al web corporatiu de TMB, al qual s’arriba també a través de l’aplicació mòbil TMB App.

En els tres primers dies de vida d'aquest sistema d'informació consultable, les visites a les pàgines de les línies de metro i de bus del web on s'allotja la informació de l'ocupació s'han incrementat força. En el cas del metro s'han més que duplicat (un 145% més d'entrades), i en el cas del bus també han augmentat (57% més de visites). El dia de més consultes, en tots dos casos, va ser el dilluns 25, dia de l'estrena.

On puc trobar la informació?

Actualment es pot acedir a la informació sobre l'ocupació directament des del bàner específic a la pàgina inicial de tmb.cat i també clicant a cada línia de metro o de bus desitjada, accessibles també des de la portada. Seleccionant el sentit, l'hora i el dia, apareix una columna nova i, de manera molt visual, es mostra un esquema d'un vagó amb cinc figures que representen el volum d'ocupació a mesura que es van ombrejant segons si hi ha menys o més passatge. Els nivells d'ocupació són: molt baixa, baixa, mitjana, alta i molt alta.

En iniciar la TMB App en un dispositiu mòbil apareix una pàgina amb l'avís que recorda l'obligació de viatjar amb mascareta al transport públic i un enllaç que porta al web on hi ha la informació sobre l'ocupació estimada en temps real.

El nivell d’ocupació és una estimació que es calcula a partir de les dades de passatge dels dies anteriors i es va actualitzant sempre amb la informació més recent. La posada a disposició del públic s'inscriu en el context de les mesures preventives de la Covid-19, com una eina per escollir els horaris i les rutes menys congestionats. 

 

Imatge
Esquema dels nivells d'ocupació mitjana estimada al metro i al bus / Imatge: TMB

Aquesta informació, igual que les possibles alteracions que es puguin produir, es complementa amb dades en temps real des dels centres de control de metro i autobusos que són traslladades als canals d’informació habituals de TMB: web, xarxes socials, megafonia, MouTV i panells d’informació, entre d’altres.

Darrera modificació
dilluns, agost 14, 2023 - 13:21
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/nivells-docupacio-metro-bus-consultables-eines-digitals-de-tmb