11.05.2020
Autor
Premsa TMB

Elevat grau de compliment de les normes d’higiene i distanciament als transports de TMB

Subtítol

El 96% dels usuaris del metro porten mascareta, un accessori que des d’aquesta setmana es podrà trobar en màquines d’autovenda junt amb el gel hidroalcohòlic

Les normes d’higiene i distanciament que regeixen des de dilluns passat en la fase 0 de desescalada de l’emergència sanitària s’estan complint de manera generalitzada a les xarxes de metro i autobusos. Segons ha verificat TMB en una mostra d’estacions de metro, el 96% dels usuaris entren a la xarxa amb la mascareta posada, tal com estableix l’ordre del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. També als autobusos s’ha observat un ús generalitzat de l’accessori, una de les mesures de seguretat dictades perquè el transport públic recuperi el paper central en la mobilitat metropolitana.

La setmana passada, primera de vigència de l’obligatorietat de portar el nas i la boca tapats, un important contingent de mascaretes va ser distribuït per voluntaris dels ajuntaments i de la Creu Roja, 225.000 de les quals en estacions de metro i nodes de transport de Barcelona ciutat i 100.000 més en altres municipis. L’acció, que va tenir el suport d’efectius de seguretat de TMB, va anar acompanyada d’una abundant informació sobre la normativa de seguretat que es va difondre mitjançant cartelleria, plafons lluminosos en parades i estacions, megafonia, el sistema MouTV, el web corporatiu i les xarxes socials.


Vigilància conjunta amb els cossos policials

Després d’una setmana d’esforç pedagògic i de comunicació, en la setmana que comença els  efectius de seguretat de TMB, junt amb els efectius de la seguretat pública, continuaran vetllant pel compliment de l’obligatorietat de portar la mascareta tant als vehicles de transport com a les estacions, parades i passadissos.

La disponibilitat de mascaretes facials i productes per a la higiene de mans està assegurada actualment a les farmàcies i, des d’aquesta setmana, també a l’interior de la xarxa de metro. Una desena de màquines de venda automàtica ubicades en set estacions de la xarxa oferiran dins del seu catàleg de productes tant les mascaretes, en paquets de deu unitats, com gel hidroalcohòlic, als preus oficials. Les deu màquines distribuïdores, gestionades per l’empresa Mobiloso, són a les estacions de Catalunya (L1 i L3), Espanya (intercanviador), La Sagrera (L1, L5 i intercanviador), Sagrada Família (L2), Verdaguer (L5), Diagonal (L5) i Lesseps (L3).

Pel que fa al distanciament entre viatgers, també s’està complint la regla de mantenir la màxima separació possible, que com a referència s'ocupi la meitat dels seients i que en les plataformes no se superin les dues persones per metre quadrat. Ho ha fet possible l’oferta programada per TMB, que al metro és del 85% dels trens en hora punta i el 80% la resta de franges, mentre que d’autobusos en circulen el 65% en les franges punta i el 57% a la resta. Aquesta oferta és suficient per a la fase actual, en què la demanda se situa encara el 85% per sota del normal, i s’anirà incrementant a mesura que progressi el desconfinament.

Dins de les actuacions per reforçar el respecte de la normativa de distanciament i prevenir aglomeracions, TMB està implantant una senyalització horitzontal en els enllaços de metro i estacions de més afluència, per ordenar el flux de passatgers. Les fletxes a terra inviten a caminar per la banda dreta i respectar la distància de seguretat en tot moment. Actualment ja estan senyalitzats els enllaços de Diagonal, Espanya, Urquinaona, La Sagrera, Sagrada Família i Verdaguer. Cartells amb la indicació de respectar la distància amb altres persones estan col·locats a les portes lliscants de les línies de peatge i les zones de venda de bitllets. A les portes dels ascensors es recorda a més que són d’ús preferent per a persones amb mobilitat reduïda.

Millores en la protecció dels empleats

TMB treballa igualment per reforçar les mesures de protecció de la salut dels empleats. Així, des de divendres s’ha implantat una nova càmera termogràfica a l’accés de les oficines de Metro a la Sagrera, que substitueix l’aplicació manual del termòmetre d’infrarojos en la detecció precoç de possibles símptomes de Covid-19 al personal d’aquest important centre neuràlgic de l’operació i la seguretat de la xarxa.

A Autobusos, s’avança en la separació de l’habitacle de conducció mitjançant planxes de policarbonat transparent, per minimitzar el risc de contagi. Aquests elements de tipus mampara es fabricaran i instal·laran en tota la flota a partir del mes de juny i complementaran les mesures preventives adoptades fins ara: entrada per la segona porta, separació del passatge, no venda ni bescanvis a bord. Amb vista a l’escenari posterior a l’estat d’alarma, la separació fixa permetrà restablir els fluxos d’entrada i sortida habituals del passatge.

D’altra banda, la setmana passada van començar a efectuar-se tests PCR voluntaris a treballadors en actiu que ho sol·liciten perquè durant la jornada laboral o després de plegar manifesten febre o símptomes compatibles amb la Covid-19 o perquè, encara que siguin asimptomàtics, han patit un incident amb contacte estret, sense les mesures de protecció necessàries, amb un company o client simptomàtic.

Les proves PCR es fan en un laboratori de biologia molecular a partir de mostres recollides mitjançant un kit autoadministrable, amb l’orientació del personal sanitari de l’empresa.

Cap empleat ingressat

Fins avui s’han realitzat quatre proves per aquesta via, totes amb resultat negatiu. Actualment no hi ha cap empleat de TMB ingressat per Covid-19.

En la mateixa línia de protecció de la salut, aquesta setmana s’iniciarà la prova de detecció d’anticossos específics per immunoassaig a tot el personal considerat com un cas confirmat o probable de Covid-19 que es reincorpori a treballar després d’un episodi d’incapacitat temporal per simptomatologia compatible amb aquesta malaltia, i a qui es mantingui en aquesta situació d’incapacitat temporal per un període superior als 14 dies amb simptomatologia compatible amb Covid-19 sense cap diagnòstic previ confirmatori. L’objectiu és saber si ha existit o no contacte amb el virus, i si ha estat així, en quina fase immunitària es troba abans de la reincorporació al lloc de treball, per evitar també possibles contagis.

Darrera modificació
19.09.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/elevat-grau-de-compliment-de-normes-dhigiene-distanciament-transports-de-tmb