Autor
Gustau Lamadrid

La línia 76, 40 anys acompanyant la mobilitat de Nou Barris

L'1 d'abril del 1980 entrava en funcionament la línia 76 d'autobús entre el barri de la Guineueta, a l'entrada del polígon Canyelles, i Ciutat Meridiana. 

La línia 76 naixia fa 40 anys lligada a la creació del districte de Nou Barris. L'Ajuntament de Barcelona l'havia sol·licitat amb l'objectiu de facilitar la mobilitat dels veïns de Nou Barris, districte que s'acabava de desvincular de Sant Andreu després de les reformes introduïdes en l'organització administrativa de la ciutat amb motiu de l'arribada del nou consistori democràtic l'any 1979.

La línia 76 afavoria l'accés en transport públic fins a la seu del nou districte, ubicada en els baixos de l'edifici d'un dels blocs del polígon Canyelles, i inicialment només donava servei els dies feiners, ni dissabtes ni festius, però amb la particularitat que deixava de circular entre les 15 i les 17.30 hores, adaptant-se a l'horari de la regidoria.

Una línia convencional molt consolidada

Dos anys més tard, l'abril del 1982, la línia ampliava el servei, i passava a funcionar cada dia i sense restriccions horàries. L'octubre del 1985 prolongava el seu itinerari pels extrems, i arribava fins a la ciutat sanitària de la Vall d'Hebron, una reivindicació veïnal sol·licitada fins i tot abans de la creació de la línia, i al barri de Santelvira, situat entre el cementiri de Cerdanyola i Ciutat Meridiana, amb més cotxes i freqüència de pas. La imminent arribada del metro provocaria pocs mesos més tard l'ampliació des de Vall d'Hebron fins a la carretera de Sant Genís.

Després de diverses reestructuracions i canvis, inclosa una prolongació fins a Can Cuiàs, la línia 76 (Sant Genís – Ciutat Meridiana) s'ha consolidat actualment com una de les línies regulars convencionals de TMB, que va registrar prop d'1.345.000 validacions l'any 2019.

Imatge
Imatge de les dues terminals originals de la línia publicada al Boletin Informativo de TB (1980) / Arxiu TMB

Un bus de la línia a la terminal  (1996) / Foto: Autobuses BCN - Alberto Sanz

Darrera modificació
dimecres, abril 1, 2020 - 10:04
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/historia/linia-76-40-anys-acompanyant-mobilitat-de-nou-barris