Autor
Marta Espinosa

Barcelona declara l'emergència climàtica i anuncia cent mesures per combatre-la

La ciutat invertirà 563,3 milions d'euros per aconseguir reduir el 50% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle al 2030, respecte als valors de l'any 1992.

Ahir dimecres al vespre, en un acte institucional al Saló de Cent presidit per l'alcaldessa Ada Colau, Barcelona va decretar l'emergència climàtica davant la situació d'urgència i gravetat pel que fa als nivells de contaminació que afecten la salut dels barcelonins i barcelonines i les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

L'alcaldessa va presentar un document amb 100 mesures principals a dur a terme en els pròxims 10 anys, encaminades a aconseguir reduir un 50% de les emissions de gasos nocius el 2030, respecte als valors de 1992 (valor de referència on consta el primer inventari de gasos amb efecte d'hivernacle que té la ciutat). Això representa un augment en l'ambició de Barcelona per reduir les emissions de CO2 respecte al que traçava el Pla Clima. 

Per fer possible aquest gran repte de reduir fins a 2 milions de tones de CO2 l'any 2030 i revertir els efectes dels gasos contaminants a l'aire de la ciutat, l'Ajuntament invertirà un total de 563,3 milions d'euros i s'aplicaran iniciatives per transformar i canviar diferents àmbits: model urbà, mobilitat, energia, economia, salut, consum i residus, alimentació, cultura i educació. 

Potenciar la xarxa de transport públic

La declaració traça mesures necessàries per reduir l'ús del transport en vehicle privat, millorar el transport públic en superfície i a nivell metropolità i prioritzar l'espai urbà i la mobilitat dels vianants. Pel que fa a model urbà de ciutat, destaca la transformació de 15 quilòmetres de carrers en eixos verds, millorar les condicions ambientals a l'entorn de 200 centres escolars i protegir el verd i la biodiversitat amb 40 hectàrees de verd públic. 

En aquest sentit, el 40% de les emissions de gasos nocius s'imputen a la mobilitat, per això un dels puntals és afavorir el creixement de la xarxa de transport públic. L'Ajuntament proposa finalitzar el tram central de la L9 de metro, la connexió de la L4 a la Sagrera i la de la L3 a Trinitat Vella, millorar l'oferta de bus metropolità, desenvolupar inversions en Rodalies i accelerar les obres de finalització de la Sagrera. 

Altres línies d'actuació que són clau per reduir les emissions hi ha els projectes de reduir el trànsit i potenciar la Zona de Baixes Emissions, millorar la recollida selectiva, reduir les emissions de grans infraestructures com el port i l'aeroport, potenciar les energies renovables i crear un nou model d'eficiència energètica residencial i d'edificis.

Més informació a la nota de premsa de l'Ajuntament.

Darrera modificació
dilluns, agost 14, 2023 - 13:23

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/barcelona-declara-lemergencia-climatica-anuncia-cent-mesures-combatre