23.12.2019
Autor
Premsa TMB

Exposició divulgativa sobre les afectacions de salut derivades de l’exposició a l’amiant

Subtítol

L’activitat s’emmarca en el programa d’accions de sensibilització de la Fundació TMB, en col·laboració amb entitats i organitzacions especialitzades

L’Espai Mercè Sala, la sala d’exposicions al metro de Diagonal, acull l’exposició La lluita contra l’amiant, produïda per la Fundació TMB, sobre els efectes de l’amiant en la salut. Es tracta d’una mostra visual i divulgativa que permet fer-se una idea de què és l’amiant i per a què s’ha fet servir, les conseqüències per a la salut que pot comportar, la presència d’amiant a Catalunya, les actuacions que TMB ha dut a terme per eliminar-lo i la recerca del projecte Bermes per al desenvolupament d’un fàrmac contra el mesotelioma maligne.

La mostra es divideix en diferents apartats. El primer explica què és l’amiant, on el trobem, quins efectes té sobre la salut, la prohibició i regulació de l’ús del material al món, els nivells d’amiant a Catalunya i les precaucions que s’han de seguir per a la seva eliminació. L’altre gran bloc se centra en la presència d’amiant al metro de Barcelona (que és el 0,007% del total existent a Catalunya), les 108,7 tones retirades en l’actualitat i l’inventari d’elements amb presència de fibrociment, així com l’arribada dels 42 nous trens que substituiran els combois de les sèries 3000 i 4000, els més antics de la flota. La secció final està dedicada a la salut  i al projecte europeu Bermes.   

L’exposició es pot veure fins a mitjans de gener a l’Espai Mercè Sala, situat al passadís de connexió entre els dos vestíbuls de la línia 5 de l’estació de Diagonal, de dilluns a divendres de 10 a 20 hores. L’entrada és gratuïta.

‘Crowdfunding’ per al projecte europeu Bermes

La Fundació TMB col·labora també amb Aromics en l’impuls del projecte Bermes a través d’una campanya de finançament col·lectiu per fer recerca sobre el tractament del mesotelioma maligne, i en concret per accelerar el desenvolupament d’un fàrmac denominat NAX035. És una iniciativa que compta amb el suport financer de la Comissió Europea.

El mesotelioma maligne és un tipus de càncer especialment agressiu, difícil de pronosticar i, actualment, amb escasses opcions terapèutiques. El seu origen està relacionat directament amb l’exposició a l’asbest o amiant. L’objectiu d’Aromics és poder completar l’etapa preclínica regulatòria i iniciar els estudis del fàrmac NAX035 amb éssers humans.

El desenvolupament de fàrmacs és un procés llarg (requereix completar etapes de seguretat i eficàcia del compost en humans abans de posar-lo al mercat) i té un alt cost. Per poder avançar cap a aquestes etapes en humans, Aromics requereix suport financer. Aquest és el sentit del finançament col·lectiu o crowdfunding a partir de donacions puntuals.

La campanya s’articularà a través del web del mateix projecte europeu Bermes, on constarà un apartat per a donacions, començarà aquest mes de desembre i estarà oberta durant uns quatre mesos.

Programa solidari ‘Tria la teva causa’

La Fundació TMB ha programat diverses activitats de sensibilització sobre els efectes nocius de l’exposició a l’amiant per a la salut de les persones, en col·laboració amb entitats i organitzacions especialitzades. Aquesta ha estat la causa de tipus social escollida pels treballadors de l'empresa, que com cada any han estat els protagonistes, amb les seves propostes i el seu vot, del programa solidari Tria la teva causa.

A banda de l’exposició a l’Espai Mercè Sala, el mes de desembre es van programar dues activitats de difusió en relació amb les afectacions de salut causades per les fibres d’amiant. La primera va ser la conferència Fisiopatologia de les malalties causades per l’asbest. El programa de vigilància postocupacional a Catalunya, a càrrec del doctor Jaume Joan Ferrer Sancho, cap de Pneumologia de l’hospital universitari de la Vall d’Hebron, i una jornada temàtica sobre l’amiant i les principals malalties que se’n poden derivar, fruit de la col·laboració entre la Fundació TMB i la firma biotecnològica Aromics.

Darrera modificació
23.12.2019
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/exposicio-divulgativa-sobre-afectacions-de-salut-derivades-de-lexposicio-lamiant