Autor
Redacció

Barcelona aplica la intel·ligència artificial en un projecte pioner de seguretat viària

Hi ha 85 autobusos entre els 300 vehicles equipats amb dispositius d’alta tecnologia que adverteixen els conductors de possibles perills i ajuden a evitar atropellaments o col·lisions amb els usuaris més vulnerables.

La tecnologia d'assistència a la conducció que fan servir 300 vehicles de flotes a Barcelona —entre els quals 85 autobusos— prediu el 80% dels possibles errors dels conductors i en dos mesos ha alertat de 668 potencials col·lisions contra vianants o ciclistes al llarg dels 45.000 quilòmetres de rutes controlades.

És la carta de presentació del projecte Autonomous Ready Spain, que en aquests dos mesos que porta en marxa ha permès detectar i geoposicionar fins a 37.000 ciclistes i 240.000 vianants als carrers de Barcelona. Això vol dir que aquests usuaris vulnerables han entrat en el camp de visió d'alguns dels sensors instal·lats als vehicles i, en els casos de més risc, han activat una alerta de col·lisió. L'objectiu del projecte és precisament reduir la sinistralitat i els accidents i, a més, vol servir per preparar la ciutat per a la circulació i certificació del vehicle autònom.

El projecte Autonomous Ready Spain és pioner al món i està destinat a reduir la sinistralitat i els accidents en l’entorn urbà, mitjançant la utilització de tecnologies d’assistència a la conducció. Aquests sistemes consisteixen a instal·lar en els vehicles càmeres intel·ligents que, connectades a una eina de reconeixement i processament de dades, interpreten l’entorn en temps real per ajudar els conductors a prevenir possibles col·lisions alhora que ofereixen informació sobre punts de risc en la infraestructura viària de la ciutat.

Conveni amb Mobileye

El projecte està liderat conjuntament per la Direcció General de Trànsit (DGT) i l’Ajuntament de Barcelona, que han signat un conveni de col·laboració amb el proveïdor de tecnologia Mobileye, una companyia d’Intel. El projecte es fa a partir de la col·laboració públicoprivada i compta amb empreses i entitats compromeses amb la pacificació de la ciutat, la seguretat dels seus conductors i la protecció indirecta dels usuaris més vulnerables. Entre les empreses participants hi ha TMB, que ha equipat 85 autobusos amb la tecnologia Mobileye.

Amb el conveni firmat avui per Rosa Alarcón com a regidora de Mobilitat i el director general de Trànsit, Pere Navarro, es compromet la incorporació al projecte de nous vehicles de flotes que, juntament amb l’arribada dels nous autobusos de TMB amb la tecnologia integrada, permetran arribar a una “flota segura” de més de 700 vehicles a principis del 2020.

Més informació a la nota de premsa de l’Ajuntament de Barcelona.

Imatge
Els participants a l'acte d'avui d'Autonomous Ready Spain / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Autobús de TMB equipat amb Mobileye / Foto: Ajuntament de Barcelona

Darrera modificació
dimarts, desembre 3, 2019 - 10:27
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/barcelona-aplica-intelligencia-artificial-projecte-pioner-de-seguretat-viaria