Autor
Oriol Pàmies

La prohibició d’entrar al metro és adequada per lluitar contra els carteristes, segons l’Audiència

Una sentència modèlica afegeix la pena d'allunyament a dos lladres multireincidents que van sostreure un telèfon mòbil a l'estació de Camp de l'Arpa el 2018.

La secció novena de l'Audiència Provincial de Barcelona ha augmentat el càstig a dos lladres que el 2018 van sostreure el telèfon mòbil a un agent d'atenció al client de la línia 5 de Metro. A la pena de dos mesos de multa per a cadascun, equivalents a 250 euros, hi ha afegit la prohibició d'entrar a la xarxa de metro durant sis mesos, tal com demanava l'acusació particular exercida per TMB.

La sentència inicial, dictada pel jutjat d'instrucció número 5, condemnava els dos delinqüents per un delicte lleu de furt i els obligava a indemnitzar el perjudicat amb 170 euros, després de considerar provat que tots dos van aprofitar una distracció de l'empleat, que havia sortit al vestíbul a atendre uns passatgers, per entrar a la cabina de control de l'estació de Camp de l'Arpa i agafar-li el telèfon mòbil particular. Això va ser el 9 de setembre del 2018 a les 21.30.

El que afegeix l'Audiència, a instàncies de l'acusació particular, és la pena accessòria d'allunyament durant sis mesos, a partir d'un conjunt de fonaments de dret que advoquen per la utilització dels millors recursos de l'ordenament jurídic per combatre la xacra dels furts per descuit practicats en tota mena d'espais públics, per part de persones o grups que s'hi dediquen de manera professional i a temps complet. Un problema que, com reconeix, “genera inquietud i preocupació incrementant la sensació d'inseguretat ciutadana i d'impunitat” entre la ciutadania.

Identificats i detinguts diverses vegades

En aquest sentit, la sentència destaca que els Mossos d'Esquadra havien identificat “en diverses ocasions” les dues persones condemnades en el curs de dispositius de prevenció de furts al metro, que no tenien cap feina remunerada i que acumulaven un historial de detencions per actes contra el patrimoni, alguns comesos dins del metro, que solien freqüentar. Es tracta, per tant, de persones que fan del delicte de furt una manera de viure i que “despleguen la seva activitat delictiva de manera constant”, que perfeccionen les tècniques delictives “a la recerca del màxim rendiment”, i que no fan servir el transport públic per desplaçar-se sinó exclusivament per delinquir.

Després de disseccionar amb precisió el fenomen dels carteristes professionals i d'evocar la doctrina del Tribunal Suprem per fer-hi front, els magistrats de l'Audiència acorden estimar el recurs presentat per TMB i imposar als acusats la pena de “prohibició d'acostar-se a les estacions i instal·lacions de la xarxa metropolitana de Barcelona per un període de sis mesos”, d'acord amb els articles 57 i 48 del Codi Penal. La sentència és ferma i no es pot recórrer per la via ordinària.

Darrera modificació
dilluns, maig 13, 2019 - 08:18
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/prohibicio-dentrar-metro-es-adequada-lluitar-contra-carteristes-segons-laudiencia