Autor
Oriol Pàmies

Els Irizar elèctrics articulats comencen a transportar passatgers a la línia H16

Un pas més cap a la reconversió tecnològica i ambiental de la que serà la primera línia d'autobusos d'emissió zero i de gran capacitat de TMB.

Des d'aquesta setmana podem trobar el primer dels quatre autobusos Irizar articulats 100% elèctrics donant servei a la línia H16, a la qual s'aniran incorporant els altres tres les pròximes setmanes. En aquesta línia, la primera que TMB reconvertirà íntegrament a l'emissió zero, ja hi ha tres Solaris articulats elèctrics circulant habitualment.

Tant els Irizar com els Solaris estan equipats amb un pantògraf plegable sobre el sostre que s'acobla als punts de recàrrega ràpida situats als extrems de la línia H16, al carrer Cisell, a prop del passeig de la Zona Franca, i a l'avinguda Eduard Maristany, a l'entorn del Fòrum. Mitjançant el pantògraf, els vehicles són capaços de carregar en el temps de regulació l'energia suficient per fer el trajecte fins a la terminal de l'extrem contrari.

La càrrega ràpida en ruta es combina amb la càrrega lenta durant les nits a la cotxera, on també s'ha instal·lat l'equipament corresponent. D'aquesta manera s'assegura que aquests autobusos de gran capacitat (per a uns 120 passatgers) siguin autònoms i plenament operatius al llarg d'una jornada sense haver de dotar-los de bateries voluminoses i pesants.

Tecnologia ambiental i de seguretat

A més del doble sistema de càrrega, els nous autobusos incorporen destacades novetats tecnològiques orientades a la millora de la seguretat i la sostenibilitat: substitució dels retrovisors per un sistema de càmeres intel·ligents que ajuden el conductor en la visió exterior; sistema de visió perimetral de 270° per facilitar les maniobres a baixa velocitat; rodes d'alumini, de menys pes, per reduir el consum, i de més durabilitat; i passadís d'acordió translúcid que dona lluminositat a una part habitualment opaca de l'interior.

Com tots els autobusos articulats que està adquirint TMB, els elèctrics Irizar tenen les característiques de confort i accessibilitat següents: quatre portes, per a l'entrada simultània per les dues de davant; facilitats per a persones amb mobilitat reduïda: places reservades, rampa retràctil, polsadors per a invidents, terra baix antilliscant; polsadors d'obertura intel·ligent de portes; connectors USB per a la càrrega de dispositius mòbils, wifi ciutadà, i aire condicionat.

En termes de confort, s'ha d'afegir que la tracció elèctrica suposa a més que la marxa és silenciosa i progressiva. I per al medi ambient, la garantia d'un impacte zero en emissions, ja que l'electricitat amb què es carreguen està certificada com a originada en fonts renovables.

Imatge
El 8530 a la parada Passeig Zona Franca - Foc / Foto: TMB

Càrrega ràpida al carrer Cisell / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Darrera modificació
dijous, maig 2, 2019 - 12:32
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/irizar-electrics-articulats-comencen-transportar-passatgers-linia-h16