09.01.2019
Autor
Premsa TMB

Informació sobre el programa de vigilància de la salut dels treballadors de Metro

Subtítol

Fins al moment s’han detectat 12 casos d'alteracions pleurals possiblement relacionades amb l'exposició a l’amiant, que no requereixen tractament mèdic

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) du a terme des del novembre passat una sèrie de revisions mèdiques específiques a tot el personal de Metro que al llarg de la seva vida professional hagi pogut estar en escenaris de potencial exposició a les fibres d’amiant quan aquest material es feia servir habitualment. Com es va informar aleshores (al comunicat del 22 de novembre) aquestes revisions i el seu estudi mèdic mitjançant una tomografia axial computeritzada d’alta resolució (TACAR), una tècnica de diagnòstic per la imatge més sensible que la radiografia de tòrax, permet diagnosticar lesions toràciques de forma precoç.

Ja han passat una primera fase de l'examen, que és voluntari, prop de 600 treballadors dels més de 800 que formen els col·lectius potencialment exposats. Els resultats dels exàmens es comuniquen a cadascú individualment. A continuació, si es detecten anomalies radiològiques, es concerta una visita, coordinada amb el servei de Pneumologia de l'Hospital Vall d'Hebron, on l'especialista fa una valoració més detallada de les troballes del TACAR i proposa les mesures específiques de seguiment dins del protocol de vigilància individual de la salut.

Control mèdic periòdic

Fins al moment, s’han detectat 12 casos de manifestacions pleurals en què s’ha documentat la seva possible relació amb l'exposició a l’amiant. D’aquests dotze casos (9 son d’engruiximents pleurals, 2 de plaques pleurals no calcificades i 1 de placa pleural calcificada), cap presenta patologia greu ni simptomatologia clínica i tampoc han requerit tractament mèdic. Només control mèdic periòdic més intensiu dins del programa general de vigilància de la salut de tot aquest col·lectiu.

Les visites a Pneumologia van començar durant el desembre i prosseguiran al llarg de tot l’any 2019. Tenint en compte que entre el 3% i el 14% de les persones exposades a l’amiant presenten manifestacions pleurals, es previsible que la xifra de casos augmenti al llarg dels propers mesos una vegada es vagin completant les revisions mèdiques planificades.

Els delegats de prevenció reben periòdicament tota la informació del programa de vigilància de la salut. El mes de desembre se'ls va informar que, en aquell moment, s’havien detectat quatre casos d’afectació pleural i un de sospita d’asbestosi pulmonar que, posteriorment, a la visita de Pneumologia, s’ha descartat com a tal.

Les revisions mèdiques es seguiran duent a terme al llarg de tot el 2019 i la informació sobre la possible aparició de nous casos amb manifestacions de qualsevol tipus confirmades per la seva relació amb l’exposició a l’amiant, una vegada informats els interessats i el Comitè de Seguretat i Salut, s’aniran actualitzant, periòdicament, al web monogràfic orientat a mantenir la plantilla i l’opinió pública constantment informada.

Vigilància de la salut des del 2002

Amb anterioritat Metro de Barcelona desenvolupava ja el programa de vigilància de la salut establert per les autoritats sanitàries el 2002 per fer el seguiment del personal del qual es coneixia la seva potencialment exposició a materials amb contingut d'amiant. Des d'aleshores no s'ha diagnosticat cap cas d’asbestosi pulmonar, mesotelioma pleural, ni càncer de pulmó o de mediastí entre les 180 persones participants.

L'ampliació i acceleració d'aquest programa de salut laboral, així com les mesures de detecció, anàlisi, retirada o neutralització dels elements afectats en vehicles i dependències, s'emmarquen en la voluntat de tractar de manera responsable, diligent i transparent la problemàtica de l’amiant present a la xarxa de metro.

Darrera modificació
10.01.2019
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/informacio-sobre-programa-de-vigilancia-de-salut-treballadors-de-metro