Autor
Laura Martínez

Manual de millora de l'accessibilitat del metro per a persones amb discapacitat cognitiva

En la línia d’avançar cap a la plena accessibilitat, TMB ha col·laborat en l’elaboració  del manual 'Accessibilitat per a tots. Assegurar i adaptar el metro de Barcelona per a persones amb discapacitat intel·lectual'.

El manual, editat per la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (Universitat Ramon Llull), amb l’ajuda de la Càtedra Ethos, l’Institut d’Innovació Social d’ESADE i Dincat, facilita indicacions i informació per millorar l’accés universal al metro de Barcelona partint de l’anàlisi feta a la línia 3.

Aquest estudi parteix d’un treball de camp específic per avaluar i identificar millores en accessibilitat cognitiva, com la senyalització, els estímuls sonors o la il·luminació, per a la seva posterior implementació. Les persones amb discapacitat intel·lectual presenten dificultats per comprendre l’entorn que els envolta i per poder interpretar determinats missatges. També presenten dificultats en l’àmbit de la comunicació, tant per a la comprensió dels missatges com per a la capacitat de poder expressar-se.

En el manual s'identifiquen i es proposen diferents elements a tenir en compte per assegurar que tant les instal·lacions com els serveis siguin inclusius per a tothom :

  • Mecanismes de comunicació accessibles per a tothom (senyalització, indicacions, etc.)
  • Instal·lacions dissenyades per facilitar al màxim la identificació dels recorreguts i l’orientació.
  • Minimitzar al màxim possibles elements que poden generar incomoditat a aquest col·lectiu altament hipersensible (olors, sorolls, estímuls visuals, tactes, etc.) i crear un entorn al més neutre possible.


Segons dades del 2017 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, a Catalunya 8 de cada 1.000 persones tenen discapacitat intel·lectual, és a dir, 57.647 persones, mentre que a Barcelona ciutat són 9.932, és a dir, el 0,6% de la població barcelonina.

Darrera modificació
dijous, novembre 22, 2018 - 08:53
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/societat/manual-de-millora-de-laccessibilitat-metro-persones-amb-discapacitat-cognitiva