Autor
Oriol Pàmies

Una setmana per recuperar espai als cotxes i respirar millor a les ciutats

Diumenge comença una nova edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, en què Europa es bolca en la promoció del transport més net, i TMB hi col·labora.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que se celebra del 16 al 22 de setembre, anima les institucions i els col·lectius ambientalistes de tot Europa a promoure mesures de transport sostenible i que els ciutadans provin alternatives a l'ús del cotxe per una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada. El lema d’aquest any, Combina i mou-te!, convida a enllaçar els modes de transport més eficaços i ecològics segons el desplaçament.

Cada edició de la Setmana Europea de la Mobilitat es dedica a un tema. El d'aquest any és la multimodalitat: la combinació de modes de transport en un mateix viatge o en diferents viatges. A més de proporcionar beneficis per a la salut, així es pot aconseguir un estalvi significatiu de diners, especialment quan es realitzen desplaçaments curts a peu i en bicicleta.

Al llarg dels set dies, a Catalunya es duran a terme centenars d’activitats, en què s'han implicat tota mena d’organismes, des d’ajuntaments i consells comarcals fins a associacions i operadors, un dels quals TMB. L’any passat van ser 265 els municipis catalans adherits, i 2.500 a tot Europa.

Barcelona, per la coincidència amb les Festes de la Mercè, ha creat un programa diferenciat amb el nom de La Mercè respira!, que conté un seguit d’activitats i propostes lúdiques a l’entorn de la mobilitat sostenible i saludable, entre les quals destaca la pacificació i el muntatge d’activitats a la Via Laietana el Dia Sense Cotxes, el 22 de setembre. No faltaran a la cita la Cursa de Transports, que organitza la PTP el dia 19, ni el Parking Day, que se celebra el 21 en 200 ciutats.

Autobusos elèctrics a Barcelona i l'Hospitalet

TMB, com a operador de referència de l’àrea metropolitana, participarà en la Setmana de la Mobilitat fent difusió dels missatges de promoció del transport públic i organitzant activitats presencials amb els mateixos objectius a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. En cadascuna de les dues ciutats, el dia 22 al matí, entre les 10.30 i les 14 hores aproximadament, TMB hi serà present amb una oferta d’activitats lúdiques per als més petits (tallers de dibuixos i de confecció de xapes) al voltant d’un autobús 100% elèctric d’emissió zero.

A Barcelona el bus estarà situat a la Via Laietana i a l’Hospitalet a la rambla de la Marina amb l'avinguda Carrilet, vies que estaran tancades al trànsit en el marc del Dia Sense Cotxes, la diada que simbolitza la possibilitat real de recuperació de l’espai públic per als ciutadans i que tanca la Setmana.

Dia Sense Cotxes

Cal tenir en compte que el dia 22 la Via Laietana quedarà tallada al trànsit durant tot el dia, i de  les 10 a les 14 hores, de la plaça Antoni Maura fins a l’alçada del passeig Isabel II, es realitzaran diverses activitats lúdiques i educatives vinculades amb la mobilitat sostenible i una vida activa i els beneficis que una millora de la mobilitat tenen sobre la ciutat i la salut de la seva ciutadania. El lema general: La Via Laietana respira amb la mobilitat sostenible. També serà de vianants el carrer Gran de Gràcia entre les 17 i les 21 hores.

Com ja és tradició, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat el concurs fotogràfic Clic Mob! a través de la xarxa social Instagram, del 12 al 26 de setembre. Els participants hi han de publicar fotografies o vídeos sobre el transport i la mobilitat sostenible i les activitats que es realitzen durant la Setmana amb l'etiqueta #mobilitat2018, per optar a un dels premis.

Darrera modificació
dilluns, setembre 17, 2018 - 14:23

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/setmana-recuperar-espai-cotxes-respirar-millor-ciutats