Autor
Redacció

L’AMB dona llum verda a les mesures per combatre la contaminació atmosfèrica

El Consell Metropolità referma el seu compromís per millorar la qualitat de l’aire amb un programa  que té un pressupost de 46 milions d’euros fins al 2019 i preveu, entre altres aspectes, el protocol d’episodis de contaminació atmosfèrica i la Targeta Verda Metropolitana.

Aquest matí, el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat el Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica, un contundent paquet de mesures transversals destinat a rebaixar notablement el nivell de contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l’aire a la metròpolis, on se superen amb freqüència els nivells màxims de concentració de partícules en suspensió (PM2,5 i PM10) i de diòxid de nitrogen (NO2) establerts per la Unió Europea i l’OMS.

Aquest nou programa, que té un pressupost de 46 milions d’euros per al període 2016-2019 i que es concretarà en l’aplicació de 33 mesures específiques en els àmbits de la mobilitat i del medi ambient, s’ha debatut i conformat prèviament en el Consell de Municipis Metropolitans per a la Lluita contra la Contaminació Atmosfèrica. S'ha refermat així el compromís de l’AMB i del conjunt dels municipis metropolitans en aquest aspecte principal per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans dels 36 municipis metropolitans.

La reducció de la contaminació atmosfèrica és una de les prioritats de l’agenda política de l’AMB, tal com preveu el Programa d’Actuació 2016-2019, en coordinació amb la resta de les administracions locals implicades i amb la Generalitat de Catalunya.

Restricció de circulació de vehicles més contaminants

Entre les mesures més destacades en matèria de mobilitat, que arriba a ocasionar fins al 80% de la contaminació atmosfèrica, destaca la restricció de circulació dels vehicles més contaminants, els que no portin distintiu ambiental de la DGT, a les rondes i al seu perímetre interior. Inicialment, aquesta restricció s’aplicarà a partir d’aquest any 2017 només en dies d’episodi d’alta contaminació atmosfèrica; a partir del 2020 es preveu la restricció permanent, tots els dies de l’any, que afectarà els vehicles més contaminants.

D’aquesta manera, la metròpolis de Barcelona s’alinea amb Europa, on ja hi ha més de 220 ciutats amb zones de baixes emissions.

L’AMB també ha donat llum verda al protocol d’actuació i comunicació en previsió dels episodis d’alta contaminació atmosfèrica i a la Targeta Verda Metropolitana, un nou títol de transport gratuït durant tres anys per als ciutadans de l'àrea metropolitana que canviïn definitivament els vehicles privats més contaminants pel transport públic, associada al fet de donar de baixa i desballestar un vehicle privat més contaminant i de no haver-ne adquirit cap de nou. Entrarà en funcionament durant la primavera-estiu d’aquest any 2017.

Més informació a la nota de premsa de l’AMB.

Darrera modificació
divendres, febrer 3, 2017 - 11:20

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/lamb-dona-llum-verda-mesures-combatre-contaminacio-atmosferica