Autor
Toni Bravo

El 78% dels residents de l'àrea metropolitana fan una bona valoració de la T-aire i la T-verda

Prop del 85% dels enquestats en un estudi de l'AMB està d’acord que es facin restriccions de trànsit en episodis de contaminació atmosfèrica.

La gran majoria dels residents de l'àrea metropolitana de Barcelona, un 95%, considera un problema important la contaminació atmosfèrica. Per reduir aquesta contaminació i millorar la qualitat de l'aire, des de les administracions s'han impulsat una sèrie de mesures, com la creació de les zones de baixes emissions, el protocol de restriccions del trànsit en episodis de contaminació greu, fomentar el canvi d’hàbits en la mobilitat quotidiana dels ciutadans i la creació de nous títols de transport públic.

En aquest sentit, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va impulsar la targeta de viatge dels episodis de contaminació, la T-aire. L'ATM, juntament amb l'AMB, va impulsar una altra iniciativa a l'octubre per fomentar un canvi d'hàbits en la mobilitat i millorar el medi ambient, la T-verda.

Un estudi encarregat per l'AMB al Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), realitzat entre els mesos de gener i febrer d'aquest any 2018, ha servit per valorar l'impacte i la valoració de la ciutadania sobre les diferents iniciatives per millorar la qualitat de l'aire.

A favor de les restriccions

Quasi un 85% dels entrevistats aproven que hi hagi restriccions de trànsit en episodis d'alta contaminació. Entre les diferents mesures adoptades per reduir aquesta contaminació, l'estudi parla del coneixement i valoració que fan els ciutadans de la T-aire i la T-verda.

La T-aire és el nou bitllet especial que es posarà a la venda els dies d'episodi de contaminació ambiental. Permet fer dos viatges a un preu reduït i s'ha d'utilitzar el mateix dia que es fa la primera validació.

L'estudi de GESOP indica que una de cada quatre persones entrevistades ha sentit a parlar d'aquest títol, una mica més d'un 25%. Més d'un 85% dels enquestats en fa una valoració positiva, considerant-la com una mesura bona o molt bona. Malgrat que els jubilats són el grup que més ha sentit a parlar d'aquest nou títol, els que millor el valoren són els estudiants, seguit dels aturats, ja siguin de Barcelona o de la resta de l'àrea metropolitana.

La T-verda, per la seva banda, permet al seu titular fer viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys en els transports integrats a aquells que donin de baixa un vehicle molt contaminant i no en comprin un de nou. L'AMB ja ha començat a distribuir-ne entre els sol·licitants.

Quatre de cada deu persones tenen coneixement d'aquest bitllet i una gran majoria, més del 72%, en fan una valoració bona o molt bona. Els homes d'entre 44 i 59 anys de la Ciutat Comtal són els que més la coneixen. Però les que en fan una millor valoració són les dones de 16 a 29 anys i estudiants.

Pots consultar totes les dades de l’estudi GESOP sobre les mesures impulsades amb l'objectiu de reduir la contaminació aquí.

Darrera modificació
dilluns, març 5, 2018 - 08:19

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/78-residents-de-larea-metropolitana-fan-bona-valoracio-de-t-aire-t-verda