Autor
Redacció

Cada viatger d'autobús a Espanya 'consumeix' 18 litres de combustible en un any

Amb les dades de 15 operadors, ATUC ha confeccionat una radiografia del servei d'autobús urbà, per acabar reclamant una llei estatal de finançament del transport públic.

Pujar a un autobús, fer un trajecte i baixar-ne. Aquest gest tan quotidià a les ciutats espanyoles té un cost mitjà de 2,60 euros per viatger, encara que l'usuari en paga efectivament al voltant d'1,35 euros, el 47,4% menys del que en realitat costa el servei. Ho constata l'associació del transport públic ATUC, a partir de dades de 15 operadors recollides per l'Observatori de Costos i Finançament del Transport Urbà Col·lectiu, en un estudi presentat ahir a Madrid.

Si desglossem el cost per usuari, la partida més gran és la de despeses de personal, al voltant del 60% sobre el total, o el que és el mateix, 1,51 euros per viatger, que serveixen per pagar la nòmina als empleats de les empreses operadores, i molt especialment als conductors, ja que representen el 70% de la plantilla.

Els costos de manteniment i combustible representen el 16,1% (0,42 euros). I és que cada viatger consumeix 18 litres de combustible de mitjana a l'any, amb un valor mitjà de d'11 euros. Una dada que tendirà a baixar, perquè si bé les flotes son majoritàriament de gasoil i gas, l'entrada de cotxes híbrids i elèctrics creix a un ritme del 10% anual.

De mitjana, una empresa de transport públic urbà dona servei a 42,6 milions d'usuaris, o el que és el mateix, 44 passatgers per hora, i recorre 15 milions de quilòmetres a l'any a través d'una xarxa que té de mitjana 551,08 quilòmetres.

Darrera modificació
divendres, desembre 15, 2017 - 12:12
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/cada-viatger-dautobus-espanya-consumeix-18-litres-de-combustible-any