Autor
Redacció

Campanya per explicar les mesures ambientals que poden aplicar-se des de l’1 de desembre

En episodis ambientals, els vehicles privats més contaminants no podran circular per la zona de baixes emissions i s’incentivarà l’ús del transport públic amb reforços i la targeta bonificada T-Aire.

L’Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han llançat aquesta setmana una campanya conjunta per explicar als usuaris dels vehicles privats, i en general a la ciutadania, l’entrada en funcionament, l’1 de desembre vinent, de la zona de baixes emissions de l’àmbit de les rondes de Barcelona, que suposa restriccions en aquesta àrea per als vehicles més contaminants.

Inicialment, a partir de l’1 de desembre del 2017, les restriccions s’aplicaran quan la Generalitat de Catalunya declari un episodi de contaminació atmosfèrica (cosa que sol passar dues o tres vegades l’any) i a partir del 2020 de manera permanent. El territori afectat és el municipi de Barcelona, menys el polígon industrial de la Zona Franca i els barris de Collserola, i part dels municipis de l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

Contra els mals fums

La campanya es desenvolupa en diferents suports publicitaris, entre d’altres els autobusos de TMB, i té per lema Els mals fums aquí no hi entren. S’expliquen les restriccions que s’aplicaran, les alternatives de transport i l’objectiu últim de tot plegat, que és garantir una qualitat de l’aire saludable per a les persones. L’AMB ha condensat en un web tot el que cal saber-ne.

La contaminació suposa un problema important a l’àrea de Barcelona. El 68% de la població està exposada a nivells superiors als establerts per als òxids de nitrogen o NO2 (tant els valors límits de la UE com els de referència de l’Organització Mundial de la Salut). En el cas de material particulat, el 97% de la població es troba potencialment exposada a nivells superiors als de referència marcats per l’OMS.

Les restriccions de trànsit

A partir de l’1 de desembre del 2017, en situació d’episodi de contaminació ambiental, els turismes que no disposin d’etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B), no podran circular en aquesta zona de baixes emissions. Concretament, els vehicles afectats per aquesta restricció, els que no tenen etiqueta, corresponen als turismes de gasolina anteriors al 2000 (anteriors a Euro 3) i els dièsel anteriors al 2006 (anteriors a Euro 4).

Les restriccions de trànsit s’estableixen entre les 7 del matí i les 8 del vespre els dies laborables, des de l’endemà de la declaració inicial fins al dia de la declaració de final d’episodi. Tots dos moments s’anunciaran àmpliament a través dels mitjans de comunicació i els canals dels operadors de transport.

Durant els episodis de contaminació, el transport públic oferirà la màxima capacitat operativa: s'augmentarà l'oferta de metro, bus interurbà, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies, especialment en les hores punta mentre duri l'episodi. També s'activarà la venda de la T-Aire, la targeta de dos viatges a preu rebaixat per als usuaris no habituals que aquell dia deixin el seu vehicle particular i facin servir el transport públic com a alternativa. Des del 2 d'octubre, es pot obtenir la T-Verda, que facilita viatges il·limitats i gratuïts durant tres anys als ciutadans que desballestin un vehicle contaminant i no en comprin cap altre.

Darrera modificació
dijous, novembre 30, 2017 - 08:43

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/campanya-explicar-mesures-ambientals-que-poden-aplicar-se-des-de-l1-de-desembre