Autor
Oriol Pàmies

La línia 9 Nord travessa corrents d’aigües termals sota Santa Coloma de Gramenet

Les obres del metro van revelar el 2004 unes surgències calentes al subsòl del barri del Fondo que els estudis més recents estimen que es podrien aprofitar per crear una xarxa de calor o bé per a usos lúdics.

Santa Coloma de Gramenet podria convertir-se en una nova vila termal de Catalunya gràcies al metro. Les obres de perforació de la línia 9 van descobrir l'any 2004 la presència d'aigua freàtica calenta al subsòl del barri colomenc del Fondo, però fins més recentment no se n’ha pogut determinar la importància. Ara l’Ajuntament i el Consorci del Besòs estan acabant els estudis per avaluar el potencial geotèrmic de la singular troballa, sense descartar-ne la utilització amb finalitats lúdiques.

Els estudis han precisat que aquesta aigua subterrània, no potable, es troba a uns 50-60 graus de temperatura a una fondària d'uns 200 metres sota el nivell del carrer i podria aportar un cabal de 30.000 litres per hora, unes xifres que, segons els experts, situen Santa Coloma amb un potencial al nivell de populars viles termals com Caldes de Malavella o Caldes de Montbui. I això en plena àrea metropolitana, enmig d’una zona molt densament poblada.

Calefacció per a totes les escoles

L'Ajuntament, de fet, es planteja aprofitar aquest recurs natural, ja sigui a través de projectes vinculats al termalisme o com a font de calor per a la creació d'una xarxa d'abastament de calefacció i aigua calenta sanitària d'equipaments públics. Les primeres estimacions fan preveure que el jaciment geotèrmic podria cobrir les necessitats de calefacció de totes les escoles i equipaments del municipi.

Així ho va apuntar la matinada passada l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, durant una visita al subsòl del barri del Fondo a través del túnel de la línia 9 Nord del metro: "Volem aprofitar aquest recurs d'una manera o altra perquè les característiques i quantitats són prou significatives per donar-hi usos de futur".

L'estudi que s'ha realitzat, i que encara està en marxa, ha detectat diversos punts calents a través del traçat del metro gràcies a l'ús de càmeres termogràfiques. Això s'ha acompanyat també d'una projecció en superfície a través de perforacions que han permès fer aflorar l'aigua per calcular-ne el cabal i comprovar-ne la temperatura un cop arriba al nivell del carrer.

Un rajolí d’aigua calenta

A ull nu, a l’interior del túnel només s’aprecia la proximitat del jaciment gràcies a una mínima filtració d’aigua calenta que s’escola entre dues anelles de formigó, a uns 100 metres de l’estació de Fondo. Amb l’ús de la càmera termogràfica es pot verificar científicament l’augment de la temperatura del subsòl en les proximitats d’aquest i altres punts del traçat.

La visita al metro ha comptat també amb la presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, que ha destacat el "valor ecològic" que representa la troballa i les oportunitats com a font energètica renovable que suposa.

Imatge
Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, assenyala la zona pròxima al jaciment termal / Foto: Pep Herrero (TMB)

Un moment de la visita al túnel del metro, a prop de l'estació d'Església Major / Foto: Pep Herrero (TMB)

Darrera modificació
dilluns, novembre 28, 2016 - 13:53

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/linia-9-nord-travessa-corrents-daigues-termals-sota-santa-coloma-de-gramenet