Autor
Gustau Lamadrid

50è aniversari de l’arribada del metro a Horta

El 5 d’octubre del 1967 s’inaugurava l’estació de metro d’Horta, com a terminal de la prolongació de la que llavors era la línia II (avui línia 5), que s’havia construït des de Vilapicina.

La història de l'estació d'Horta està lligada al disseny i la construcció de la denominada línia II de metro, un eix mar-muntanya que havia d’anar del Poble-sec a la Teixonera passant per les rondes, la Gran Via, la Sagrada Família i la Sagrera.

El primer tram de la línia II, de la Sagrera a Vilapicina, s’havia posat en servei el 1959, i el ramal es va completar el 1967 amb l’arribada del metro a Horta. Els nombrosos problemes amb què topava la construcció d’aquesta línia, especialment pel centre de la ciutat, van ser el motiu que l’any 1970 es decidís integrar el tram la Sagrera - Horta a la línia V, anomenada també Transversal Alt, i que també hi fos incorporat el tram entre la Sagrera i Sagrada Família. Així es va configurar el que des del 1982 coneixem com a línia 5.

Un cul-de-sac fins que es va perllongar la línia 5

El projecte de la línia i la planificació de portar-la fins a Horta era el resultat del fort increment demogràfic que van experimentar els barris del nord de Barcelona durant aquells anys 50 i 60.

Malgrat el que va tardar a arribar a aquesta zona, així com les greus molèsties que van comportar les obres per als veïns, amb treballs a cel obert i la construcció afegida d’un gran col·lector per canalitzar l’antiga riera d’Horta, el metro va ser tot un èxit entre els hortencs, que per fi disposaven d’un mitjà de transport públic ràpid i eficaç per accedir al centre de la ciutat.

Durant molts anys, la línia 5 finalitzava a Horta, cosa que la convertia en una estació terminal, un cul-de-sac amb dues vies, una que es feia servir per a la maniobra dels trens i la segona que es destinava a l’estacionament nocturn de material mòbil. Finalment, l’any 2010 Horta deixava de ser l’estació terminal de la línia 5 amb la perllongació fins a Vall d’Hebron.

L’any 2008 es va remodelar l’estació i s'hi van instal·lar ascensors en un dels dos vestíbuls de què disposa, concretament el del carrer Lisboa. Cal destacar que l’estació d’Horta, situada a 10 metres de fondària, disposa de dos nivells; el superior acull dos vestíbuls, un amb dos accessos que donen al carrer Tajo i a la plaça Eivissa, respectivament, i un altre que dona al carrer Lisboa, amb un sol accés. Pel que respecta al nivell inferior, aquest consta d’una andana central.

Diverses activitats commemoraran aquest 50è aniversari de l’arribada del metro a Horta. Per començar, des d'avui es pot veure a la Biblioteca de Can Mariner l'exposició Horta, final de línia, comissariada per Joan Termes, que es complementa amb la titulada Quan Barcelona va pujar a Horta, que es pot veure des del dia 2 passat al Centre Cívic Matas i Ramis.

Imatge
Obres a cel obert del metro a Horta / Arxiu TMB

Exterior de l'estació d'Horta després de la remodelació de l'any 2008 / Foto: Pep Herrero (TMB)

Darrera modificació
divendres, juny 12, 2020 - 17:24
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/historia/50e-aniversari-de-larribada-metro-horta