Autor
Gustau Lamadrid

La línia 46, una dècada connectant Barcelona amb l'aeroport

El 5 d'octubre del 2006, ara fa 10 anys, començava a circular la línia 46 d'autobús, que uneix la plaça d'Espanya de Barcelona i l'aeroport del Prat, amb la Gran Via i l'autovia de Castelldefels com a eixos del seu recorregut.

La línia 46 de bus va ser la primera que enllaçava la Ciutat Comtal i el recinte aeroportuari amb tarifa integrada, ja que es va dissenyar com a alternativa per afavorir la mobilitat en transport públic de les persones que anaven a l'aeroport principalment per motius de feina. Fins llavors, l'únic bus que donava aquest servei era l'Aerobus, però amb una tarifa especial de 3,75 euros i pensada per ser utilitzada per turistes i usuaris de l'aeroport.

En un principi, la línia 46 funcionava amb una freqüència de 30 minuts, si bé molt aviat es va millorar l'horari rebaixant l'interval de pas fins als 20 minuts. Amb la inauguració de la nova Terminal T-1 de l'aeroport, el juny del 2009 la línia va ampliar el seu recorregut fins a aquesta terminal i va passar a tenir una freqüència de 18 minuts. Actualment, la línia manté uns intervals d'entre 13 i 20 minuts els dies feiners, en funció de les hores del dia, mentre que dissabtes i diumenges la seva freqüència oscil·la entre els 15 i els 20 minuts.

Antecedents de línies de bus a l'aeroport

Per trobar els antecedents d'aquesta línia cal remuntar-se als orígens del mateix Aeroport de Barcelona - El Prat. Hi ha constància d'una línia explotada per la companyia AUSA que ja als anys 30 feia aquesta connexió. Més tard, l'agost del 1956, Transportes Urbas va crear la línia PR bis, una branca de la línia PR (Barcelona - El Prat) per arribar a l'aeroport per l'interior del Prat de Llobregat.

A mitjans de l'any 1970 aquesta línia va millorar el seu recorregut amb la creació d'un nou accés a l'aeroport per l'autovia de Castelldefels. L'any 1976 la línia va passar a dependre de Transports de Barcelona i el novembre de 1977 es va decidir modificar-ne el nom, i va passar a denominar-se línia EA fins a l’any 2001, quan se li va assignar un número, el 105. Curiosament aquesta va ser de les darreres línies a tenir lletres com a nomenclatura i, després de nombroses modificacions, va deixar de funcionar el 14 de gener del 2015.

Avui dia, tot i la millora de les connexions amb l'aeroport que ha suposat l'entrada en funcionament de la L9 Sud aquest mateix any i el servei de l'Aerobus, una opció molt consolidada i majoritàriament utilitzada encara que tingui una tarifa especial, la línia 46 trasllada entre 4.000 i 5.000 viatgers cada dia.

Imatge
Tireta de la línia 46 / Foto: TMB

Darrera modificació
divendres, octubre 7, 2016 - 09:07
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/historia/linia-46-decada-connectant-barcelona-amb-laeroport