Autor
Oriol Pàmies

Els vehicles autònoms combinen bé amb el transport públic?

La UITP apunta que les flotes de vehicles sense conductor, en coordinació amb el transport públic col·lectiu, podrien canviar la vida de les ciutats.

L'arribada de vehicles autònoms sense conductor representa una oportunitat única per a un canvi fonamental en la mobilitat urbana, sempre que les autoritats públiques i les empreses de transport públic tinguin un paper actiu ara per integrar-se. Aquesta és la tesi de l'últim document polític de l'Associació Internacional de Transport Públic (UITP), titulat Vehicles autònoms: un agent de canvi potencial en el joc de la mobilitat urbana.

L'informe desenvolupa diferents escenaris per al desplegament dels vehicles autònoms, depenent de com es regulin i siguin utilitzats. En el pitjor dels casos, admet, podria augmentar el nombre de cotxes a la carretera, la congestió i la dispersió urbana.

No obstant això, hi ha una alternativa: si els vehicles autònoms s'ofereixen dins d'una flota compartida, com ara taxis robotitzats, minibusos o en la modalitat de car sharing, podrien reduir dràsticament el nombre de cotxes en circulació i ajudar així les ciutats i àrees metropolitanes que busquen una millora de la qualitat de vida. La clau seria que l'ús racional del vehicle autònom es combinés amb els trajectes en sistemes troncals de transport públic col·lectiu per als desplaçaments més llargs.

El document complet es pot consultar al web de la UITP.

Darrera modificació
dijous, gener 19, 2017 - 11:32
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/vehicles-autonoms-combinen-be-amb-transport-public