Autor
Redacció

Les subvencions estatals al transport públic van caure gairebé un 25% durant la crisi

Els ajuts estatals que contribueixen al sosteniment del transport públic a Espanya van registrar una caiguda del 23,7% des del començament de la crisi, segons afirma ATUC. 

L’informe Anàlisi del finançament del transport públic a Espanya, elaborat per la Universitat Rei Joan Carles per a l'Associació d'Empreses Gestores de Transports Col·lectius Urbans (ATUC), diu que les subvencions estatals al transport públic van disminuir un 23,7% en el període comprès entre 2008 i 2015. En concret, els fons procedents de l'Administració General de l'Estat (exclosos els contractes programa) van passar dels 66,9 als 51 milions d'euros.

S'hi detalla com aquest repartiment de fons, a més, no és equitatiu amb la mida de la població. Les ciutats més grans i, per tant, amb més necessitat de transport, són les més afectades per les retallades pressupostàries.

En aquest sentit, l'informe constata que en els sis primers anys de la crisi a les urbs de més de 500.000 habitants es va passar de cobrir 10,29 euros per persona a 6,4 euros. Per contra, en municipis de menys de 100.000 habitants la retallada no va arribar a l'euro.

El mateix passa amb les ajudes estatals via programes marc, que és el mecanisme de finançament a Barcelona, Madrid i Canàries. En aquest mateix període de temps es va passar de subvencionar una mitjana de 25 euros per persona a 19 euros.

Així mateix, tampoc és proporcional la relació d'ajudes estatals i municipals, de tal manera que les primeres se situen al voltant del 10% de mitjana enfront del 90% que han de suportar els ajuntaments.

Imatge
Evolució dels ajuts estatals al transport públic durant la crisi / Font: ATUC

Evolució dels ajuts estatals al transport públic durant la crisi / Font: ATUC
Dades en milions d'euros corresponents als fons de l'Administració General de l'Estat.
Darrera modificació
dimecres, juliol 20, 2016 - 10:41
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/empresa/subvencions-estatals-transport-public-van-caure-gairebe-25-durant-crisi