Autor
Oriol Pàmies

Proves tècniques per a la futura normativa sobre escúters al bus

A proposta de TMB, les administracions competents en accessibilitat estan col·laborant per consensuar una regulació dels vehicles elèctrics lleugers que fan servir algunes persones amb dificultats de mobilitat.

A la cotxera del Triangle s'estan fent aquests dies les proves i els mesuraments que serviran de base per a la regulació de l'accés segur d'escúters de mobilitat als autobusos urbans que prepara la Generalitat per omplir el buit actual, ja que els reglaments de viatgers es refereixen únicament a les condicions d'accés de les cadires de rodes.

Les proves representen, doncs, el primer pas pràctic d'un treball conjunt iniciat per TMB, l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona i l'Àrea de Promoció de l'Accessibilitat i Supressió de Barreres de la Direcció General d'Igualtat, organisme del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Compten a més amb la col·laboració de l'Oficina d'Accessibilitat de la Diputació de Barcelona i de fabricants d'escúters.

Amb el material cedit pels fabricants i amb els tècnics dels organismes implicats, s'estan mesurant dimensions i pesos, comprovant l'estabilitat i la maniobrabilitat de diferents models d'escúter que hi ha al mercat. També s'utilitzen autobusos de la flota de TMB per analitzar si els espais reservats a persones amb mobilitat reduïda són adequats per a les característiques d'aquests vehicles, alternatius a les cadires de rodes.

Les proves que s'estan fent al Triangle han de servir per proporcionar una base objectiva de característiques tècniques per a l'homologació i regulació oficial de l'accés d'escúters als autobusos urbans en condicions de màxima seguretat per al conjunt dels passatgers. Aquesta preocupació ja va ser tractada i treballada amb l'entitat ECOM, que va aportar les seves consideracions i estudis en defensa dels drets d'accessibilitat. La futura normativa formaria part del reglament de la llei catalana d'accessibilitat del 2014, que és competència de la Generalitat, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Què és un escúter de mobilitat

Els escúters o electromòbils són petits vehicles lleugers de tres o quatre rodes, oberts i de tracció elèctrica, d'un sol seient, dissenyats perquè puguin ser utilitzats per persones grans o amb alguna discapacitat física. N'hi ha molts models diferents, des dels més bàsics fins als més sofisticats, que poden pesar 300 quilos o més. També se'ls anomena cadires de rodes motoritzades, si bé es diferencien de les cadires de rodes sobretot en dimensions, sistema de direcció i estabilitat.

Imatge
Un dels escúters més grans que va passar el test / Foto: Miguel Ángel Cuartero

Un dels escúters que estan passant les proves tècniques a la cotxera del Triangle / Foto: Miguel Ángel Cuartero

Darrera modificació
dijous, juny 30, 2016 - 00:17
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/societat/proves-tecniques-futura-normativa-sobre-escuters-bus