Autor
Redacció

Les tres coses que has de saber sobre l'aire condicionat al metro i al bus

L'aire condicionat s'ha convertit en un element indispensable per al confort dels passatgers del metro i el bus. T'expliquem els tres punts que més dubtes generen entre els usuaris.

Fa un temps vam publicar dos articles en què es detallava com es procura que no faci calor, però tampoc fred, dins dels trens del metro i dins dels autobusos. Ara que s'acosten els mesos d'estiu i comença a fer calor, resumim en tres destacats com funciona la climatització a l'interior dels vehicles de transport públic.

  1. Avui dia, tota la flota de TMB incorpora el sistema d'aire condicionat.
     
  2. La consigna de temperatura al metro es fixa en el control central de la climatització del tren, en un comandament que té tres posicions: alta, mitjana i baixa. En les sèries 500, 2000, 2100, 3000 i 4000, les tres posicions del regulador corresponen a temperatures de 25, 23 i 21 graus respectivament. En les sèries 5000, 6000 i 9000, la regulació és més sofisticada: a més de les sondes de temperatura de retorn a l'interior de la caixa, hi ha també sondes exteriors per mesurar la temperatura de l'aire de les estacions i els túnels. En aquests trens més nous els equips apliquen un algoritme que té en compte la temperatura objectiu i la temperatura exterior, perquè no hi hagi massa contrast i la sensació sigui agradable. 

    Al bus, la regulació de la temperatura de l'aire condicionat s'adapta a l'època de l'any i varia segons la temperatura exterior. A la gran majoria d'autobusos, el nivell de confort a l'interior es regula entorn als 22 graus, tot i que pot variar de dos graus amunt o avall. En els darrers anys, els vehicles que s'han incorporat a la flota, molts dels quals híbrids o elèctrics, funcionen amb una regulació diferent dels anteriors. L'aire condicionat d'aquests busos té programat un diferencial fix de 8 graus entre la temperatura exterior i la interior.
     
  3. El període d'ús de l'aire condicionat als busos de TMB comença l'1 de juny i finalitza el 30 de setembre. Opcionalment els conductors també poden activar-lo en els períodes anteriors i posteriors a aquestes dates (del 15 d’abril al 31 de maig i de l'1 d'octubre al 15 de novembre) si els usuaris ho suggereixen o si els mateixos conductors ho consideren adient segons quina sigui la temperatura exterior.

    Pel que fa al metro, la climatització dels trens es manté tot l'any perquè es mantingui una bona qualitat de l'aire a l'interior. El sistema de refrigeració filtra l'aire captat de l'exterior per evitar que entri la pols dels túnels a l'espai dels passatgers i n'extreu la humitat. A l'hivern els equips estan en posició de temperatura "alta" i per tant en general no refreden l'ambient.
Darrera modificació
dijous, juliol 14, 2022 - 11:20
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/tres-coses-que-has-de-saber-sobre-laire-condicionat-metro-bus