Autor
Oriol Pàmies

Cap a una nova generació europea d'autobusos descarbonitzats

TMB participa en els projectes ZeEUS, EBSF 2 i Eliptic, que estan posant les bases del transport públic net, flexible i eficient que les ciutats demanen.

Europa necessita un transport urbà de viatgers que sigui fiable, assequible i sostenible, i l'autobús està ben posicionat per cobrir aquesta necessitat si agafa el camí de la descarbonització, és a dir, l'abandonament dels combustibles que originen l'escalfament global. És la idea que va sorgir de les sessions de la conferència de recerca en transport TRA, celebrada a Varsòvia a l'abril amb la participació de representants del món científic, dels operadors i de la indústria de l'automoció.

Actualment l'Associació Internacional de Transport Públic (UITP) coordina tres projectes de recerca sobre sistemes d'autobusos finançats per la Unió Europea: ZeEUS, de promoció de l'autobús d'emissió zero; Eliptic, per a l'electrificació del transport urbà; i EBSF 2, centrat en el disseny de l'autobús del futur. TMB participa en tots tres.

Canvi radical de disseny

En el si dels tres projectes està germinant una transformació de fons en el transport urbà de superfície que serà també una evolució de la forma. “Per atraure més passatgers necessitem canviar l'ambient a l'interior de l'autobús, i la introducció dels busos elèctrics ofereix l'oportunitat de proposar un canvi radical del disseny”, va apuntar el representant del RATP, de París.

En paral·lel, operadors i industrials treballen en la definició d'estàndards per fer avançar la tecnologia neta en el transport. Una eina clau és el projecte ZeEUS, en què Barcelona ha estat pionera posant en servei comercial dos vehicles estàndard 100% elèctrics. El pròxim pas, segons va explicar el representant de TMB a la conferència TRA, serà l'experimentació amb autobusos elèctrics de 18 metres que es carregaran a la cotxera i també al llarg del dia en les parades terminals a través d'un pantògraf retràctil.

Dins l'EBSF 2, l'equip de proves de Barcelona en què s’integra TMB està treballant en la reducció del consum de l'energia auxiliar en els autobusos elèctrics mitjançant diferents solucions tecnològiques.

Darrera modificació
dimarts, maig 17, 2016 - 08:27
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/cap-nova-generacio-europea-dautobusos-descarbonitzats