Autor
Laura Martínez

Els nous noms d'estacions que s'han afegit al plànol del metro

De tan quotidians ja no ens hi fixem. Però avui hem fet un trajecte amb metro per la línia 9 Sud intentant saber d'on vénen els noms de les 15 estacions.

De la L9 Sud més o menys ja ho hem explicat tot. Ha incorporat 15 estacions a la xarxa de metro, de les quals 7 estan situades en el terme municipal del Prat de Llobregat, 5 a l'Hospitalet i 3 a Barcelona, en un recorregut de sud a nord que connecta punts estratègics com l'aeroport, polígons industrials, barris residencials i de negocis, la Fira i els campus universitaris.

Cada estació té un nom, alguns de molt evidents o ja coneguts, d'altres no tant. Avui us proposem un viatge per aquestes noves denominacions que s'han afegit al plànol del metro.

Aeroport T1.  Porta el nom de la terminal principal de l'Aeroport de Barcelona-El Prat, inaugurada el 2009.

Aeroport T2. És al costat de la T2, nom que va adoptar la que havia estat terminal principal des dels anys 60 fins al 2009.

Mas Blau. S'ubica al polígon Mas Blau II, al carrer de l'Alta Ribagorça. El polígon pren el nom d'una antiga masia que tenia les façanes pintades de blau.

Parc Nou.  Dóna servei al barri de Sant Cosme —per això s'anomenava així en els primers plànols—, a l'escola Jaume Balmes, a la de Sant Cosme i Sant Damià, al CAP Doctor Pujol i Capsada i a l'institut Doctor Trueta. L'estació queda separada per la ronda Sud del Parc Nou, el parc per excel·lència del Prat de Llobregat.

Cèntric. És al nucli urbà del Prat de Llobregat, a la plaça de Catalunya —nom provisional que figurava en els projectes—, i al costat del Cèntric Espai Cultural, un equipament emblemàtic estrenat el 2010.

El Prat Estació. Fa referència a l'estació històrica del Prat, la del tren de la costa, actualment parada per a les línies R2, R2 Nord i R2 Sud de Rodalies. En el futur hauria de ser també punt d'intercanvi entre els trens d'alta velocitat i regionals i el metro de l'aeroport, per això en alguns plànols apareix com a Intermodal del Prat.

Les Moreres. És sota l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat —nom primigeni—, eix principal on hi ha el Centre de Promoció Econòmica i se celebra La Fira Avícola de la Raça Prat en dates nadalenques. Però l'estació pren el nom del carrer de les Moreres, que recorda un dels arbres més apreciats a l'estiu, per l'ombra que ofereixen.

Mercabarna.  És just davant de l’entrada del principal mercat majorista de Barcelona i rodalia, establert aquí el 1971.

Parc Logístic. És el nom d'una àrea de negocis, encara en desenvolupament, que ocupa 35,5 hectàrees del Consorci de la Zona Franca.

Fira. Pren el nom de Fira de Barcelona, perquè queda sota la façana sud del recinte Gran Via, encara que també és l'accés natural al polígon industrial Pedrosa, tots dos en terme de l'Hospitalet de Llobregat. S'havia anomenat provisionalment Fira 2 i Fira Pedrosa.

Europa | Fira. Amb accés des de la plaça d'Europa de l'Hospitalet, també és una porta d'entrada a la Fira. L'ATM va decidir que s'anomenés igual que l'estació d'FGC amb la qual enllaça. Abans figurava als plànols com a Amadeu Torner.

Can Tries | Gornal. Dóna servei al barri del Gornal (topònim originat en una antiga riera) de l'Hospitalet , amb accés pel carrer de Can Tries.

Torrassa. El nom prové d'una casa o torre molt gran, una torrassa, també coneguda com la Torrassa Llampada, propietat del baró de Maldà, senyor barceloní i cronista del segle XVIII.

Collblanc es refereix a l'antic coll del pla de Barcelona, entre els termes de l'Hospitalet i Barcelona, amb una terra de color blanquinós.

Zona Universitària. En aquest tram alt de la Diagonal s'hi van anar instal·lant les noves facultats quan l'edifici de la plaça Universitat ja no va poder absorbir el nombre creixent d'estudiants. També hi ha la teoria que aquest trasllat es considerava indispensable per evitar les concentracions estudiantils en el centre de la ciutat durant l'època franquista.

Darrera modificació
dijous, abril 28, 2016 - 13:29
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/nous-noms-destacions-que-shan-afegit-planol-metro