Autor
Marta Espinosa

Nou model de pal solar a les parades d'autobús

La comunicació a l'usuari fa un salt endavant amb el creixement de la nova xarxa de bus. S'hi han instal·lat una desena de pals solars i 54 pantalles dinàmiques que acosten la informació de servei en temps real a les principals parades.

Recentment Barcelona ha estrenat les línies H4, V11 i V13, que sumen nous quilòmetres a la xarxa d'autobusos d'altes prestacions. Amb aquesta implantació s'han reorganitzat parades i se n'han posat de noves. Algunes parades han incorporat un nou model de pal de parada que funciona amb energia solar i algunes marquesines també han integrat un nou equipament, les pantalles d'informació a l'usuari (els monitors LED que indiquen el temps que falta per a l'arribada del proper autobús).

TMB va estrenar l'any 2012 el primer model de pal solar en dues parades. Avui, la xarxa de parades utilitzades pels autobusos de TMB (que supera les 2.500) té 30 pals solars (10 de nous), 420 pantalles convencionals d'informació dinàmica (54 de noves) i 16 smartquesines, a banda dels dispositius d'informació instal·lats per l'AMB. 

Millores a les pantalles i més autonomia

El nou model de pal solar, produït pel fabricant Capmar, incorpora algunes millores respecte al seu predecessor. Entre les noves característiques, destaca la millor visibilitat que ofereixen les dues pantalles de tinta electrònica gràcies a l’angle d’inclinació. A més, el monitor inferior pot mostrar text i gràfics simultàniament, la pantalla superior (on es veu el temps d'espera de les línies) és més gran i també guanya espai la part on hi ha la informació estàtica (les tiretes amb els recorreguts dels autobusos) que es pot consultar a les dues cares del pal. A més, el disseny és més estilitzat, els acabats són més durables i se n'ha millorat la tecnologia de comunicació i l'autonomia de les bateries

Aquest element de mobiliari urbà és autònom i autosuficient, ja que s'alimenta exclusivament d'energia solar. A més, el seu disseny facilita que es pugui instal·lar en voreres encara que no siguin prou amples per a una marquesina. El pal té dues pantalles on es facilita a l'usuari informació de servei en temps real. La pantalla superior mostra la previsió del temps d'arribada del bus, i la inferior, avisos d'afectacions o novetats del servei actualitzats a distància i al moment.

Imatge
Amb la 4a fase de la nova xarxa s'han instal·lat 10 pals solars / Foto: Miguel Ángel Cuartero

Amb la 4a fase de la nova xarxa s'han instal·lat 10 pals solars / Foto: Miguel Ángel Cuartero
Darrera modificació
dilluns, agost 14, 2023 - 12:48
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/innovacio/nou-model-de-pal-solar-parades-dautobus