Autor
Oriol Pàmies

Barcelona ocupa la setena posició d’Europa en ús del transport públic

L’Eurobaròmetre 2015, un ampli estudi d’opinió elaborat periòdicament per la Comissió Europea, revela que els barcelonins estan satisfets amb el transport públic urbà i en general amb la ciutat en què viuen.

El 66% dels ciutadans de Barcelona fan servir habitualment el transport públic com a primera opció per als desplaçaments quotidians, segons es desprèn de l’Eurobaròmetre 2015 sobre qualitat de vida a les ciutats, un estudi dirigit per la Comissió Europea i publicat la setmana passada que recull les opinions de més de 40.000 persones de 79 ciutats i 4 àrees metropolitanes del continent.

Aquesta dada situa Barcelona en la setena posició en l'ús declarat del transport públic urbà (metro, autobusos, tramvies, ferris i similars), només darrere de París, Viena, Zuric, el Gran París, Praga i Budapest, i davant de les altres 75 metròpolis analitzades.

L’Eurobaròmetre estudia també el grau de satisfacció dels europeus en relació amb el seu transport urbà. I en aquest aspecte Barcelona queda ben situada, perquè el 76% dels enquestats es manifesten satisfets (el 24% molt satisfets i el 52% bastant satisfets) amb el metro i els autobusos. Per contra, el 13% es declaren bastant insatisfets i el 8% molt insatisfets.

Comparant amb l’estudi anterior, del 2012, el transport públic ha guanyat popularitat entre els barcelonins: llavors els satisfets eren el 69% i els insatisfets el 28%. La ciutat capdavantera, en totes dues onades, ha resultat ser Zuric, amb uns envejables percentatges d’adhesió del 95% i el 97%.

A continuació resumim altres dades que criden l’atenció:

  • Barcelona, en el lloc 36è de 83, és la ciutat mediterrània en què és més elevada la satisfacció amb el transport públic urbà. Les primeres 35 són totes del nord i del centre d’Europa.
  • En aquesta classificació Barcelona ha pujat set llocs: el 2012 era 43a.
  • El transport públic és el segon atribut de la qualitat de vida urbana que té més acceptació entre els barcelonins, darrere dels espais públics.
  • De les quatre ciutats espanyoles analitzades (les altres són Madrid, Màlaga i Oviedo), a Barcelona és on el grau de satisfacció pel transport públic urbà és més alt.
  • La satisfacció general dels enquestats de Barcelona sobre la pròpia ciutat també ha crescut els últims tres anys: el 2012 eren el 90% els que se’n sentien contents, i el 2015 han estat el 94%.

L’estudi complet, el treball de camp del qual es va realitzar entre maig i juny de l’any passat, es pot consultar en edició anglesa al web de la Comissió Europea o bé clicant l'enllaç de la piulada següent:

Darrera modificació
divendres, febrer 5, 2016 - 08:37
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/barcelona-ocupa-setena-posicio-deuropa-us-transport-public