Autor
Laura Martínez

Entrevista a Anna Folch, presidenta d'Unicef Comitè Catalunya

CRISI “La pobresa, l'exclusió i les desigualtats entre els infants han augmentat i cada vegada són més intenses” REFUGIATS “Cal que ningú oblidi aquests infants i les seves famílies, i cal donar-los suport”

Anna Folch és la presidenta d’Unicef Comitè Catalunya. Nascuda a Terrassa, la seva trajectòria professional s’ha desenvolupat en el camp de la comunicació corporativa, màrqueting, protocol i relacions públiques. Actualment és directora de comunicació i relacions públiques de Mútua de Terrassa i forma part de diversos consells assessors, com el de la Unió Catalana d’Hospitals. Col·labora com a docent en diferents màsters (Universitat Pompeu Fabra, Universitat Internacional de Catalunya, EAE, etc.).Des de l’any 2013 és presidenta d’Unicef Comitè Catalunya i també patrona d’Unicef Comité Español.

–Quina és la missió d’Unicef Catalunya dins d’una entitat com Unicef? Com es concreta la seva feina en la situació de la infància a Catalunya?

–Unicef treballa per defensar i promoure els drets de la infància. Volem aconseguir canvis reals en el dia a dia dels infants de tot el món i que els seus drets es converteixin en principis ètics perdurables i en normes de conducta internacionals. I com ho fem? A Catalunya Unicef treballa en dues línies. Per un banda, la mobilització de recursos econòmics que permetin finançar els programes d’Unicef en els països en vies de desenvolupament i fer front a situacions d’emergència; i per l’altra, la incidència política i la sensibilització per situar la infància i els seus drets entre les prioritats de l’agenda social i política catalana. 

“Cal apostar per una educació inclusiva
de qualitat per lluitar contra la pobresa,
la desigualtat i l'exclusió social”

–Quins reptes assumeixen com a entitat?

–Els reptes que se’ns plantegen són molts. A Catalunya, per parlar de la nostra realitat més propera, hi ha hagut importants avenços en els drets de la infància però l’escenari actual a Barcelona i a Catalunya és crític. La pobresa, l’exclusió i les desigualtats entre els infants han augmentat i cada vegada són més intenses. Concretament, entorn al 30% de la població menor d’edat –gairebé mig milió d’infants– viuen en una situació de risc d’exclusió i de pobresa. Per tant, des d’Unicef proposem mesures per revertir aquesta situació que afecta el benestar i el desenvolupament dels infants de casa nostra.

Si posem el focus de la nostra mirada en la situació de vulneració dels drets una mica més lluny, els desafiaments són també moltíssims.

Cada dia segueixen morint 16.000 infants per causes que es poden evitar, com una pneumònia, o una diarrea, tot i que cal destacar que des de l’any 2000 s’han reduït considerablement les xifres de mortalitat infantil.Des d’Unicef també posem el punt de mira en com el canvi climàtic afecta la infància. Segons un estudi recent que acaba de fer públic Unicef coincidint amb la cimera de París, uns 530 milions d'infants a tot el món viuen en àrees propenses a les inundacions i uns 160 milions en zones de sequera severa, de manera que estan greument exposats als impactes del canvi climàtic.

Aquest 2015 serà recordat per la crisi dels refugiats, molts d’ells infants, que creuen fronteres a la recerca d’una vida millor, sense conflictes. Cal que ningú oblidi aquests infants i les seves famílies, i cal donar-los suport. Des d’Unicef estem preparats per assumir la nostra part de responsabilitat i ja hi estem treballant.

–Segons els indicadors sembla que comencem a sortir de la crisi. En quina situació estan els nostres infants?

–La pobresa infantil a Catalunya ha estat també alta en moments de bonança econòmica. Durant massa temps aquest ha estat un problema invisible. La crisi ha afectat bona part de la ciutadania i, pràcticament, tots els països d’Europa. Aquesta situació ha impactat especialment sobre els més desafavorits i, sobretot, els infants, la situació dels quals és molt més difícil ara que abans de la crisi. Hi ha més nens i nenes en situació de risc d’exclusió –1 de cada 3 en el cas de Catalunya, és a dir, 480.000– i això vol dir que aquesta crisi encara no s’ha acabat i que per a molts infants està molt lluny d’acabar-se. La vivència de la pobresa i l’exclusió durant la infància, a més de suposar una clara vulneració de drets, comporta unes conseqüències per tota la vida. Perquè els infants que viuen en condicions desfavorables pateixen més malestars i angoixes familiars (problemes d’habitatge, pobresa energètica, etcètera), cosa que afecta el seu benestar i fa que tinguin més dificultats i menys oportunitats per aprendre i desenvolupar-se. 

“Un infant necessita viure en un entorn segur,
ense pors, per poder ser un infant”

–S’ha reclamat un Pacte per la  Infància a nivell estatal. Quines polítiques hauria de contemplar?

–Demanem un Pacte d’Estat per la infància, un compromís polític i social envers els nens i les nenes i  els seus drets que ha d’implicar tota la ciutadania, perquè només així construirem una societat més justa, democràtica i participativa. I aquest pacte que proposem ha de girar al voltant de dos eixos fonamentals: unes polítiques per avançar en l’aplicació dels drets dels infants, cosa que passa per invertir més en infància, així com per impulsar la visibilitat política i social dels nens i de les nenes, a qui no només hem de veure, sinó escoltar i tenir en compte les seves opinions; i prendre mesures per a la lluita contra la pobresa, la desigualtat i l’exclusió social, tot apostant per una educació inclusiva de qualitat.

–Es pot fer ja balanç del Pacte per la Infància a Catalunya?

–El Pacte per la Infància a Catalunya va ser el resultat del treball col·lectiu d’entitats, agents socials i econòmics, institucions i partits polítics catalans, és a dir, fruit d’un ampli consens social sobre el valor present dels infants i la necessitat de posar-los al centre de l’acció política. El Pacte era, i és, una oportunitat perquè els nens i les nenes siguin una prioritat a l’agenda social i política catalana i així, caminar cap a una societat on la infància sigui més visible i gaudeixi d’una vida millor, tot seguint el camí que ens assenyala la Convenció sobre els Drets de l’Infant, el tractat internacional més ratificat de la història i que recull els drets de tots els nens i les nenes, en el que es basa la missió d’Unicef a tot el món.

Cal adoptar de manera urgent mesures polítiques, dotades dels recursos necessaris. Des d’Unicef volem insistir, com ja hem comentat anteriorment, en la necessitat d’invertir més en la infància i prioritzar-la en els pressupostos públics. I aquesta inversió ha de tenir en compte sempre els infants i els seus drets i ha d’allunyar-se de mesures amb mirada assistencial o caritativa.

Cal avançar també en les polítiques de suport a les famílies per tal d’assegurar que disposen de recursos suficients i adequats perquè els infants gaudeixin del més alt nivell de vida possible i, sobretot, que tots tinguin les mateixes oportunitats. I els nens i les nenes han de poder expressar les seves opinions i han de ser escoltats abans de prendre qualsevol decisió que els afecti. 

–Com es valora des de la seva entitat que els treballadors d’una empresa com TMB els escullin per encapçalar (juntament amb Casal dels Infants) la seva causa solidària?

–Des d’Unicef Catalunya és un orgull que els treballadors de TMB hagin escollit la infància i en concret Unicef i el Casal dels Infants per a la seva causa solidària, i els felicitem i agraïm la seva sensibilitat. “Mou-te pels drets dels infants” és una magnífica campanya per posar al centre de la ciutadania la infància, per promoure els seus drets i fer que tota la ciutadana en sigui coneixedora.

–Com es pot col·laborar amb Unicef Catalunya?

–Hi ha diverses formes de col·laborar amb Unicef Catalunya. Qui vulgui se'n pot fer soci a través de la pàgina web www.unicef.es/cat o trucant al 902 31 41 31, però també es poden fer aportacions econòmiques puntuals. A Catalunya som més de 40.000 socis, i des d’Unicef estem molt agraïts del seu suport. Una gran llista d’empreses catalanes també col·laboren amb Unicef a través de convenis, convertint-se en aliats d’Unicef  i participant en la mobilització de recursos perquè es puguin dur a terme programes en el territori amb l’objectiu de garantir els drets de la infància als 190 països en què actua.

Tothom qui vulgui més informació sobre com col·laborar pot trucar al 93-4531782 o visitar la pàgina web. 

“TMB ha promogut una magnífica campanya
per posar al centre de la ciutadania la infància”

–I ja per últim, defineixi (si es pot) en poques paraules què necessita un nen per créixer veritablement com un nen?

–Un infant necessita poder ser en tot moment un infant. I això que sembla tan simple, no sempre es compleix. Per aconseguir-ho, cal que els nens i les nenes visquin en un entorn segur, sense pors, lliures de qualsevol tipus de violència i abús. Necessiten poder viure en el si d’una família, d’un barri, d’una ciutat i d’un món que els estimi i que els ofereixi les atencions i la confiança necessàries per adquirir una bona autoestima. Per això, els adults tenim l’obligació d’escoltar-los i de tenir en compte les seves opinions, de manera que esdevinguin ciutadans lliures, protagonistes actius, sent coneixedors dels seus drets com a pas previ per poder exercir-los en totes les esferes de la vida. Cal també que puguin gaudir de temps per jugar i experimentar, potenciant el seu aprenentatge i la seva creativitat, en una societat que té el deure d’assegurar-los la més àmplia cobertura possible de totes les necessitats bàsiques i una educació de qualitat.

Darrera modificació
dijous, gener 14, 2016 - 10:34
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/societat/entrevista-anna-folch-presidenta-dunicef-comite-catalunya