10.11.2015
Autor
Premsa TMB

Metro contracta el subministrament elèctric 2016 junt amb cinc xarxes ferroviàries més

Subtítol

La licitació amb els metros de Bilbao i Màlaga, ETS i els tramvies de Múrcia i Saragossa s'ha resolt a favor d'Endesa per 27,7 milions d'euros

La xarxa de metro de Barcelona rebrà el 2016 el subministrament d'energia elèctrica d'alta tensió proporcionat per Endesa, que ha resultat guanyadora, per segon any consecutiu, de la licitació convocada conjuntament per les empreses ferroviàries Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Metro Bilbao, SA, Euskal Trenbide Sarea / Xarxa Ferroviària Basca (MTS), Metro Málaga, SA, Tranvías Urbanos de Zaragoza, SL, i Tranvía de Murcia, SA. Entre les sis xarxes consumiran uns 406 gigawatts hora (GWh) en dotze mesos, per un import estimat de 27,7 milions d'euros més la tarifa regulada que cada empresa liquida al seu distribuïdor.

Un total de deu empreses comercialitzadores del sector elèctric van ser convidades a participar en la licitació, sis de les quals van presentar oferta. La d'Endesa ha estat l'escollida, pel fet de ser la més avantatjosa econòmicament.

Licitació conjunta, per cinquè any

Per cinquè any consecutiu, diverses empreses de transport públic ferroviari s'han associat per licitar conjuntament el subministrament de l'energia elèctrica —la principal despesa en consum en aquestes xarxes—, com una fórmula per aconseguir millors condicions de contractació, en el marc dels esforços de les empreses públiques i concessionàries per minorar costos i optimitzar recursos. No obstant això, cada empresa ha de gestionar de manera independent el seu contracte.

El consum elèctric de la xarxa de metro de TMB a Barcelona ascendeix a uns 256 gigawatts hora anuals. Aquesta és l'energia necessària per moure els trens (en circulen 134 simultàniament a l'hora punta del matí), il·luminar les 141 estacions i fer funcionar els 400 ascensors, les 600 escales mecàniques i passadissos mòbils, així com les 570 màquines de venda de bitllets, entre d'altres instal·lacions.

La xarxa de metro de TMB consta de vuit línies que sumen 102,6 quilòmetres de longitud, i el 2014 va registrar 375.720.000 de validacions.

Darrera modificació
14.01.2016
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/metro-contracta-subministrament-electric-2016-junt-amb-cinc-xarxes-ferroviaries-mes