17.07.2015
Autor
Premsa TMB

Les fundacions ONCE, Vodafone i TMB impulsen un projecte d'accessibilitat del transport públic

Subtítol

Les tres institucions promouran dos pilots per facilitar l'orientació de persones discapacitades a través de la innovació tecnològica. L'acord millorarà l'accessibilitat tant al metro como a l'autobús.

La Fundació Vodafone Espanya, la Fundació ONCE i la Fundació TMB, com a part del seu acord de cooperació per fomentar la inclusió social de persones amb discapacitat, desenvoluparan un projecte tecnològic d'R+D que facilitarà l'ús del transport públic per part de persones cegues o amb baixa visió. Aquesta iniciativa compta també amb el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona.

Segons l'acord, presentat avui a l'estació de metro de Diagonal de Barcelona, les tres fundacions promouran dues proves pilot de solucions tecnològiques diferents per facilitar l'orientació de persones discapacitades en estacions de metro i parades d'autobús, mitjançant aplicacions en dispositius mòbils i balises de radiofreqüència. Per a això es desenvoluparan prototips de serveis i es duran a terme proves en entorns reals: una estació de metro i una parada d'autobusos de la ciutat de Barcelona.

En el cas del metro, es tracta que les balises desplegades en les instal·lacions interactuïn amb una aplicació instal·lada al dispositiu mòbil de l'usuari invident, per guiar-lo de manera segura en el seu trajecte des de l'accés exterior fins a pujar al tren, i al revés. Seguint l'itinerari marcat pels encaminaments implantats en el paviment de l'estació, el sistema donarà informació direccional en cada derivació del recorregut.

A la parada d'autobús, l'objectiu serà que l'usuari obtingui de manera automàtica en el seu dispositiu la identificació del vehicle que s'atura en aquell moment a la parada, amb el seu número de línia i destinació, perquè pugui decidir de manera autònoma si hi puja. Alhora, el conductor serà informat que una persona cega es troba a la parada.

El desenvolupament d'aquestes solucions d'R+D, que en cas d'èxit podrien ser aplicades al conjunt de les xarxes de transport de TMB i resultar d'utilitat per a una gran diversitat de col·lectius —amb i sense discapacitat—, és la primera acció prevista en el conveni marc de col·laboració que han subscrit la Fundació Vodafone Espanya, la Fundació ONCE i la Fundació TMB.

La Fundació Vodafone Espanya és una institució privada, no lucrativa, que té com a objectiu millorar la qualitat vida dels col·lectius vulnerables a través de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. Col·labora amb diverses entitats, tant públiques com privades, en projectes d'innovació tecnològica i les seves aplicacions per a l'autonomia, la independència i la integració sociolaboral de totes les persones. 

La Fundació ONCE per a la Cooperació i Inclusió Social de Persones amb Discapacitat va ser creada el 1988 com un instrument de solidaritat de l'ONCE cap a altres col·lectius de persones amb discapacitat per a la millora de les seves condicions de vida. Aquest objectiu es desenvolupa a través de programes d'inclusió laboral i formació, així com de la difusió del concepte d'accessibilitat universal, promovent la creació d'entorns, productes i serveis globalment accessibles. El 2013 la Fundació ONCE va celebrar els seus 25 anys d'existència, un període en què ha aconseguit generar més de 80.000 llocs de treball per a persones amb discapacitat. Actualment, l'ONCE i la seva Fundació continuen compromeses amb el seu fi primordial: la inclusió social i laboral de les persones amb discapacitat.

La Fundació TMB treballa des de 2010 per al foment de la inclusió, l'accessibilitat, la cooperació, la solidaritat i els valors del transport públic com a opció sostenible, alhora que vetlla per la conservació i la difusió del patrimoni històric i cultural de la companyia. TMB és el principal operador de transport públic de Catalunya i el 2014 va transportar a més de 560 milions de viatgers.

Darrera modificació
19.10.2021
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/fundacions-once-vodafone-tmb-impulsen-projecte-daccessibilitat-transport-public