Autor
Oriol Pàmies

Els atropellaments per suïcidi, un problema sanitari amb implicacions socials i laborals

Amb dades aportades per TMB i altres operadors, Ràdio Barcelona ha abordat avui la qüestió dels suïcidis en els sistemes ferroviaris i ha explicat les mesures que apliquen per a la prevenció i la mitigació dels efectes d’aquests successos traumàtics.

Els suïcidis i per extensió les malalties mentals són un problema greu de salut pública en el nostre país, que mereix la màxima atenció i seriositat en el tractament. Els experts recomanen trencar el tabú, i afavorir que se n’informi de manera natural i sense sensacionalismes. Aquest seria el primer pas per a una prevenció eficaç, segons ha assegurat la directora de la Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB) de la UAB, Ingeborg Porcar, en una intervenció a Ràdio Barcelona: "Se n'ha de parlar i implicar la societat en la prevenció i la detecció del risc".

A Catalunya l’any 2016 es van produir 80 atropellaments ferroviaris com a conseqüència d’accions voluntàries. Al metro n’hi va haver 7, a més de 12 temptatives. Són una part petita dels suïcidis comptabilitzats a Catalunya, que les estadístiques situen per sobre dels 500 casos, si bé el seu impacte social, econòmic i en la mobilitat és greu, ja que comporten aturades del servei de durada superior a una hora, a pesar dels acords de col·laboració amb els serveis policials, de rescat i judicials. I molt especialment colpeixen els empleats.

Sessions presencials i seguiment telefònic

En aquest sentit, des de l’estiu passat professionals de la UTCCB intervenen en l’atenció als treballadors de Metro afectats per atropellaments. L’assistència de la UTCCB, que es presta en col·laboració estreta amb el servei mèdic de TMB, consisteix en sessions presencials de treball psicològic més un seguiment telefònic per part de l’equip d’intervenció. L’equip el formen psicòlegs especialitzats i capacitats en l’atenció a persones afectades per fets traumàtics, i està preparat per dur a terme l’atenció durant les 24 hores i els 365 dies de l’any.

A més de la intervenció immediata, la UTCCB proporciona material psicoeducatiu creat pels seus professionals i ha realitzat la formació sobre primers auxilis psicològics per als comandaments d’operació, que solen ser els primers a tenir contacte amb els treballadors afectats.

Darrera modificació
dimecres, maig 31, 2017 - 13:23
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/empresa/atropellaments-suicidi-problema-sanitari-amb-implicacions-socials-laborals