Autor
Oriol Pàmies

El congrés de la UITP marca la ruta cap al futur de la mobilitat

La Cimera Global del Transport Públic, que es va acabar ahir a Mont-real, ha dibuixat un mercat del transport públic que evoluciona ràpidament i ha fet èmfasi en la importància de tenir un paper destacat en la gestió dels canvis que s’acosten.

La comunitat internacional del transport col·lectiu, de la qual forma part TMB, vol encapçalar la transformació cap a una mobilitat urbana més ordenada, tecnològica, sostenible i eficient. Per això el lema de la Cimera Global del Transport Públic 2017 era Liderar la transició i ha servit per posar en relleu la necessitat de tenir la iniciativa davant els nombrosos canvis i desafiaments que s’acosten, com ara la digitalització, els avenços en l'energia i l'aparició de nous actors en el mercat de la mobilitat.

L'esdeveniment, celebrat a Mont-real (Canadà) entre el 15 i el 17 de maig, també ha servit per destacar la gran capacitat innovadora en el sector, com demostra la presència de vehicles autònoms cada vegada més sofisticats i eficients. La imatge d’un d’aquests, el projecte SmartShuttle de Sion (Suïssa), va guanyar el primer premi del concurs fotogràfic de la UITP.

Integrar nous serveis

"Per dirigir la transició, el model de negoci del transport públic haurà de canviar, i de fet ja està canviant, per integrar completament nous serveis com la bicicleta pública o l’ús compartit d'automòbils", va subratllar el secretari general de la UITP, Alain Flausch. Els clients hauran de ser considerats el centre de les preocupacions de les empreses de transport públic i treballar tots junts en col·laboració serà la clau, va apuntar.

El transport públic està fent grans esforços per descarbonitzar-se i està "liderant l’aposta ambiental en un exemple per a la resta del sector del transport", va afegir Flausch. No obstant això, en una època en què les expectatives de canvi són tan altes, el transport públic haurà de ser més actiu i reduir el temps en què els projectes arriben al mercat. Finalment, va convidar a retenir el concepte associació: "El treball conjunt amb socis com els nous actors de la mobilitat permetrà al sector ser més àgil", va assegurar Flausch.

Esdeveniment global

El congrés biennal de la UITP ha estat un esdeveniment veritablement global: 2.500 participants de 84 països de tot el món hi han intercanviat les millors pràctiques amb experts internacionals i han pogut conèixer els últims productes presentats per 330 empreses de 30 països en un recinte d’exposició de 25.000 metres quadrats, que ha atret 13.000 visitants durant els tres dies.

L’esdeveniment ha estat organitzat pels operadors de transport local de Mont-real, AMT i STM, que gestionen un sistema integrat de transport públic que inclou cotxe i moto compartits. Hi ha més informació al web monogràfic de la cimera.

A partir d’ara la UITP fixa la mirada en la pròxima cimera, que serà el 2019 a Estocolm.

Darrera modificació
divendres, maig 19, 2017 - 11:36
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/empresa/congres-de-uitp-marca-ruta-cap-futur-de-mobilitat