Autor
Toni Bravo

De la cotxera de Lutxana a la Casa de les Lletres

La desapareguda cotxera de Lutxana ha estat d'actualitat: pocs dies després del desè aniversari del seu tancament, que ens ha recordat ACEMA, hem sabut que el seu històric edifici d'oficines serà la Casa de les Lletres.

Deu anys després del seu tancament, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que la cotxera de Lutxana renaixerà com a referent cultural de la ciutat: les seves oficines del carrer Roc Boronat acolliran Barcelona Ciutat Literària de la UNESCO, l'Observatori Internacional del Llibre i el Consorci de Biblioteques de Barcelona. També hi haurà, segons han explicat els responsables municipals, les seus de les principals institucions, gremis i associacions del sector del llibre i la creació, un auditori, una sala d'exposicions, un cafè literari, espais de treball per a residències d'autors i un magatzem consultable per a la cessió de fons i llegats d'escriptors.

Aquesta nova funcionalitat de les antigues cotxeres serà una realitat cap al 2019. La seva història, però, es remunta al 1923, quan la Companyia General d’Autobusos, la CGA, va comprar la nau a Aceros San Martín per donar-li ús com a garatge d'autobusos. Un any després, les instal·lacions van adquirir el caràcter de cotxera, que no abandonarien durant les següents vuit dècades.

La renovació del barri del Poblenou i el projecte del 22@ van començar a posar el punt final d'aquest emplaçament. El 15 d’abril del 2007, el personal de TMB acomiadava, amb un acte obert a la ciutadania, després de 84 anys, les històriques cotxeres de Lutxana. Ho recorda l'Associació de Col·leccionistes de Metro i Autobusos (ACEMA) en un article al seu web, que recomanem,

Imatge
Interior de la cotxera de Lutxana / Foto: Arxiu TMB

Minibusos estacionats a l'interior de la cotxera a principis del segle XXI / Foto: Arxiu TMB

Darrera modificació
dimecres, maig 3, 2017 - 08:50
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/historia/de-cotxera-de-lutxana-casa-de-lletres