Autor
Redacció

Com funciona… la targeta de transport T-16 per a nois i noies

Set coses que convé saber sobre l'abonament especial per a infants d'entre 4 i 16 anys implantat per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els ajuntaments.

El consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va acordar el desembre del 2016 allargar la gratuïtat del transport públic fins als 16 anys mitjançant la targeta T-16, nova denominació de la que fins aleshores era coneguda com a T-12. El canvi va entrar en vigor l'1 de gener del 2017 i, com totes les novetats, ha originat dubtes en les famílies pel que fa a la tramitació i les condicions d'aquest abonament social, pensat per afavorir l'ús del transport públic per als desplaçaments quotidians en tota l'etapa d'escolarització obligatòria.

1. Qui pot tenir la T-16? Tots els nens i nenes de 4 a 16 anys residents en els municipis que formen l'àmbit del sistema tarifari integrat de Barcelona.

2. Com s'aconsegueix? La tramitació està centralitzada al web monogràfic de la T-16, a través de la pestanya “Sol·licitud targeta”. Cal omplir el formulari corresponent, aportar la documentació del menor i abonar la taxa d'expedició i tramitació. Els residents a la ciutat de Barcelona i els altres municipis de la zona tarifària 1 també poden fer la gestió a través del telèfon d'informació 010. Una altra via són les oficines d'atenció al ciutadà dels ajuntaments i els centres d'atenció presencial dels operadors. D'una manera o d'una altra, la targeta arriba al domicili per correu certificat.

3. On es pot fer servir? La T-16 és un abonament personalitzat (no es pot compartir ni deixar a ningú) que dona dret a fer un nombre il·limitat de viatges amb tots els transports públics integrats (els que porten el logotip de l'ATM, per exemple els de TMB) dins la mateixa zona tarifària on està empadronat el menor. S'ha de validar en cada viatge, transbordaments inclosos.

4. Quan caduca? La T-16 s'expedeix amb una validesa de dos anys i les renovacions són automàtiques i sense cost. La caducitat definitiva es produeix el 31 de desembre de l'any en què el menor fa els 16.

5. Què s'ha de fer en cas que deixi de funcionar? Com els altres títols integrats, es pot sol·licitar un bescanvi de la T-16 als agents de les estacions de metro, per exemple, que lliuren una targeta provisional mentre el centre gestor expedeix i envia el duplicat per correu.

6. Què s'ha de fer si es perd o és sostreta? Sol·licitar-ne una de nova. Com que cal fer tots els tràmits, s'ha d’abonar la taxa d'expedició i tramitació.

7. I per als altres dubtes? Per  conèixer l'estat de la tramitació i altres circumstàncies hi ha una bústia virtual i, dins la zona 1, el telèfon 010.

Darrera modificació
dimarts, abril 18, 2017 - 09:01
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/com-funciona-targeta-de-transport-t-16-nois-noies