Autor
Oriol Pàmies

Els autobusos elèctrics estalvien 519 tones de diòxid de carboni a Europa

Abans d'enfilar la recta final, el projecte europeu ZeEUS ha fet balanç de les fites aconseguides en la promoció dels autobusos urbans d'emissió zero.

Els vehicles elèctrics participants en el projecte ZeEUS han recorregut 597.161 quilòmetres en un any, temps en què han evitat el consum de 226.921 litres de gasoil i l’emissió de 519 tones de diòxid de carboni. Aquestes són algunes de les dades que conté l'informe anual (agost 2015 - agost 2016) del superprojecte europeu, que va estrenar Barcelona el 2014.

Actualment 40 socis que representen tota la cadena de valor del bus elèctric participen a ZeEUS, sota la direcció de la UITP. Es tracta de l'esforç més gran realitzat a Europa per demostrar la viabilitat del transport col·lectiu elèctric a les ciutats, una estratègia que ha esdevingut cabdal per fer realitat els objectius dels acords de París per a la contenció de l'escalfament global, tal com destaca la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, en la presentació de l'informe.

Deu ciutats en el nucli dur

El document recull dades de 61 ciutats de 21 països que estan provant autobusos elèctrics de gran capacitat, deu de les quals constitueixen el nucli de proves intensives. A més de Barcelona, formen part d'aquest grup Münster i Bonn, a Alemanya; Randstad als Països Baixos; Londres, a la Gran Bretanya; París, a França; Càller, a Itàlia; Estocolm, a Suècia, Pilsen, a Txèquia, i Varsòvia, a Polònia. Hi col·laboren 26 fabricants d'autobusos, que aporten els seus desenvolupaments més avançats en vehicles elèctrics i híbrids endollables.

De Barcelona, l'informe recull les prestacions dels dos Irizar i2e de 12 metres i càrrega lenta, que van començar les proves el 2014, i els dos Solaris Urbino 18E de càrrega ràpida a la terminal, que estan actualment en marxa en buit, a més del BYD K9 incorporat anteriorment.

Al web del projecte ZeEUS es pot consultar i descarregar l'informe complet en anglès, de 118 pàgines.

Darrera modificació
dilluns, gener 2, 2017 - 13:48

Source URL: https://noticies.tmb.cat/medi-ambient/autobusos-electrics-estalvien-519-tones-de-dioxid-de-carboni-europa