Autor
Oriol Pàmies

Com funcionen… les portes elèctriques dels autobusos nous

A les portes dels autobusos de TMB incorporats més recentment hi ha uns botons emmarcats en un cercle verd, que s'il·luminen. Avui sabrem per a què serveixen.

Tots els autobusos que s'estan incorporant a la flota de TMB des del 2016 estan equipats amb portes dobles lliscants, accionades elèctricament. Aquestes portes tenen unes prestacions afegides, algunes en combinació amb els polsadors de petició de parada, que encara són poc conegudes. Per saber quines són hem fet unes preguntes al departament d'enginyeria de Bus.

1. Quins avantatges tenen les portes elèctriques? Són ràpides i resistents, i admeten aplicacions intel·ligents que ajuden a millorar el confort dins del vehicle.

2. Per què no s'obren totes alhora en cada parada? El conductor obre la porta davantera, la d'entrada per defecte, i autoritza l'obertura de les altres (dues o tres, segons el tipus de vehicle). Si no s'han de fer servir, les portes continuen tancades i així es manté la climatització interior a l'estiu i l'escalfor a l'hivern. Si es fan servir, un cop ha baixat l'últim passatger es tanquen automàticament, prèvia senyalització acústica i visual. Així es redueix el temps d'obertura, es minimitzen les pèrdues de temperatura i es millora el condicionament interior.

3. Què s'ha de fer per baixar del bus? Tot s'ha automatitzat: quan es pitja el botó de sol·licitud de parada, automàticament es memoritza, a la porta més propera, que vols sortir, de manera que quan el conductor ho permeti s'obrirà. Una vegada a la parada, mentre les portes estiguin habilitades, els polsadors de les portes s'il·luminen de color verd, i si una porta no s'ha obert o s'ha tornat a tancar, només cal pitjar-lo per obrir-la. També els polsadors de sol·licitar parada mantenen aquesta funció.

 4. Com s'eviten els atrapaments a les portes? Hi ha sensors que detecten el pas de les persones i mantenen les portes obertes. Per a més seguretat, en cas de viatjar amb un cotxet infantil, és recomanable demanar la parada amb el polsador de color blau que té el símbol del cotxet: d'aquesta manera s'inhabilita el tancament automàtic de les portes i serà el conductor qui les accionarà al final de la maniobra, després de comprovar que tothom ha baixat.

5. Com s'han de fer servir les portes en els autobusos que en tenen quatre? Tots els articulats de fabricació recent i els biarticulats tenen quatre portes dobles. En aquests autobusos es pot pujar per les dues portes de davant, per això hi ha validadores a prop de totes dues. Des de la parada, pot ser necessari polsar el botó verd perquè s'obri la segona porta, que també es pot fer servir per baixar.

6. Què passa amb els usuaris amb discapacitat visual? El col·lectiu d'invidents ha estat informat que les portes s'obren automàticament, amb la qual cosa no és necessari saber si l'autobús s'ha aturat en un semàfor o en una parada. Prement el mateix botó de la porta, aquesta memoritzarà l'obertura i encendrà la indicació de “parada sol·licitada”. A més s'han introduït avisos de tancament que per a properes adquisicions seran en forma de veu.

Imatge
Botons de petició de parada, el normal i el de cotxet infantil / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Botons de petició de parada, el normal i el de cotxet infantil / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Darrera modificació
dilluns, febrer 20, 2017 - 08:53
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/transport/com-funcionen-portes-electriques-autobusos-nous