30.09.2022
Autor
Premsa TMB

TMB i Endesa X - DOMINION inicien la instal·lació de 37 carregadors ràpids al Triangle

Subtítol

TMB contracta Endesa X - DOMINION per a la instal·lació de l'equipament i infraestructura necessària per abastir la cotxera de busos del Triangle Ferroviari amb 37 nous carregadors ràpids

La unió d’empreses temporal Endesa X - DOMINION és l’adjudicatària de la licitació, per mitjà de concurs públic, de la segona fase d’instal·lació de 37 nous equips de recàrrega ràpida de 150 kW per als autobusos elèctrics que “dormen” a les cotxeres de bus del Triangle Ferroviari de TMB. Es garantirà així l’alimentació nocturna de part de la flota elèctrica de busos per donar un millor servei a totes aquelles persones que hi viatgin.

Aquests nous carregadors se sumen als 30 de 50 kW instal·lats en una primera licitació en aquestes mateixes  cotxeres. La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha explicat que els nous carregadors ràpids “són un pas més en l’eficiència de bus i en el marc de les iniciatives cap a una flota més sostenible que, entre 2021 i 2024, comptarà amb 210 vehicles híbrids de gas natural, 154 elèctrics i 46 d’hidrogen”.  Bonet ha recordat que l’electrificació de  part de la flota de bus ve acompanyada d’una sèrie de mesures que es van presentar la setmana passada en el Pla d’Eficiència Energètica i Estalvi de TMB molt important en el actual context de crisi energètica i que es basarà en “l’aposta per l’autoconsum i la recuperació i reutilització d’energia sobrant que es perd en l’activitat pròpia del servei”.

L’adjudicació de la infraestructura, que inclou els equips i la instal·lació, s’ha realitzat per valor de 2,8 milions d’euros sense IVA. La previsió és que estiguin plenament operatius cap a finals d’any.

Gràcies a aquest tipus de recàrrega ràpida de 150 kW a la cotxera del Triangle Ferroviari, s'aconseguirà carregar les bateries dels autobusos fins al 100% a la finalització del servei, per garantir el ple rendiment al llarg de la jornada següent. L’alimentació ràpida que permeten aquests 37 nous carregadors es du a terme a partir d’unes campanes que s’instal·laran a l’estructura de formigó que hi ha al sostre de l’esplanada d’aparcament de les cotxeres de bus del Triangle.

Quan un autobús arriba a la cotxera per passar-hi la nit, el vehicle s’aparca ben situat a sota de la campana. El procés de proveïment d’energia s’inicia quan el pantògraf que hi ha al sostre del bus, una espècie de braç mecànic retràctil, es desplega i s’acobla al carregador situat al sostre de la instal·lació a la cotxera en un procés totalment automatitzat.

Les instal·lacions del Triangle Ferroviari de TMB integren, a més de cotxeres i tallers, el CCB (Centre de Control de Bus), autèntic “cervell” de la xarxa de bus, des d’on es dirigeix el correcte funcionament del servei, es regulen freqüències i es gestionen possibles incidències, i el CON (Centre Operatiu de Negoci) Triangle, que administra i coordina una flota de 214 vehicles, 31 dels quals elèctrics, integrats en 17 de les 106 línies del total de la xarxa de bus, on treballen unes 850 persones repartides entre tallers i oficines i 675 conductores i conductors.

TMB i Endesa X - DOMINION: l’aposta per la mobilitat elèctrica

Com a operador compromès amb la lluita contra l’emergència climàtica i per al desenvolupament sostenible, TMB s’ha proposat aconseguir la neutralitat d’emissions de les seves xarxes de transport en l’horitzó 2030. Entre els pròxims passos hi ha l’electrificació al 100% de les línies de bus H12 i V15, ara mateix en fase d’obres de col·locació dels punts de càrrega de parada terminal.

TMB, Endesa X i DOMINION reforcen així la seva relació i el seu compromís per fer de Barcelona una ciutat més sostenible, amb una clara aposta per la tracció elèctrica i les energies verdes per mitigar el canvi climàtic. I és que els primers carregadors ja van ser instal·lats per Endesa l’any 2016 a la línia d’autobusos H16, i van ser pioners a Catalunya, Espanya i Europa. Endesa X també és una de les empreses col·laboradores en la commemoració del Centenari de la Xarxa de Bus i coopera estretament amb les administracions públiques, a les quals acompanya per ajudar-les a complir els seus objectius de descarbonització, eficiència, i sostenibilitat, desenvolupant projectes i serveis per a ciutats electrificades digitalitzades i circulars com ara la promoció del transport públic elèctric..

Sobre TMB

TMB és el principal operador de transport públic de Catalunya. Amb més de 8.500 treballadors, opera la xarxa de metro i la xarxa d’autobusos de Barcelona i 10 municipis més amb una flota de 1.140 vehicles. L’electrificació és l’eix principal del pla per renovar i actualitzar ambientalment els autobusos urbans de Barcelona i l’àrea metropolitana, una de les línies mestres del Pla Estratègic 2025 de TMB. La previsió és que entre el 2022 i el 2025 s’incorporin més de 500 vehicles ecològics (elèctrics, de GNC o d’hidrogen) i s’executin les obres d’infraestructura necessàries per subministrar-los energies verdes. L’objectiu és que a finals del 2024 la flota de vehicles estàndard i articulats de TMB estigui formada només per cotxes elèctrics, híbrids i de gas natural comprimit (actualment constitueixen el 70%).

Sobre Endesa

Endesa és la primera companyia elèctrica d'Espanya i la segona de Portugal. A més, és el segon operador de gas del mercat espanyol. Desenvolupa un negoci integrat de generació, distribució i comercialització, i ofereix també, a través d'Endesa X, serveis de valor afegit orientats a l'electrificació dels usos energètics en llars, empreses, indústries i administracions públiques. A més, ha creat la nova línia de negoci Endesa X Way, dedicada íntegrament a la mobilitat elèctrica. Endesa està fermament compromesa amb els ODS de les Nacions Unides i, com a tal, promou decididament el desenvolupament d'energies renovables a través d'Enel Green Power España, la digitalització de la xarxa a través d'e-distribución i la responsabilitat social corporativa. En aquest últim àmbit actuen també des de la Fundació Endesa. Amb un equip humà de prop de 9.260 empleats. Endesa forma part d'Enel, el grup elèctric més gran d'Europa.

Sobre Dominion

DOMINION és una companyia global de serveis i projectes d’enginyeria i multi-tecnològics. Opera com a soci estratègic aportant als clients solucions integrals a les àrees d’indústria, tecnologia i telecomunicacions, energia, infraestructures i llar.  La seva proposta de valor es basa en maximitzar l’eficiència dels processos de negoci gràcies al coneixement sectorial i a l’aplicació innovadora de la tecnologia amb un enfocament diferent. Nascuts a Bilbao el 1999, compten amb una cultura i un model de gestió únics basat en quatre claus: la digitalització, la diversificació, la descentralització i la disciplina financera. DOMINION té presència en més de 35 països, més de 1.000 clients i un equip format per més de 10.000 persones. Facturen 1.000 milions d’euros anuals i cotitzen a la Borsa espanyola des d’abril del 2016.

Darrera modificació
30.09.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/tmb-endesa-x-dominion-inicien-installacio-de-37-carregadors-rapids-triangle