Redacció

Un transport públic vertical més que centenari: els ascensors de Valparaíso

Viure en una ciutat molt costeruda dificulta el dia a dia dels seus habitants. És el que succeeix a Valparaíso, a Xile, on des de finals del segle XIX s'han buscat solucions en forma de funiculars, o d'ascensors, que és com els anomenen allà.

A partir del 1883 i fins a principis del segle XX, es van construir trenta ascensors. Diverses raons (incendis, terratrèmols, escassa rendibilitat, etc.) van fer baixar la xifra fins a setze funiculars. Aquest grup d'aparells, encara en servei, han estat declarats Monument Històric Nacional.

L'espectacularitat de molts dels ascensors els ha fet compartir dues vessants: mitjà de transport per als veïns i font d'atractiu per als visitants. Ecomapu, un operador turístic de la zona, ha fet inventari al seu blog tant de les màquines en funcionament com d'aquelles que van desaparèixer al llarg dels anys. L'article és interessant per la gran quantitat de detalls tècnics i històrics que aporta, i també per la memòria que ajuden a mantenir les fotografies antigues. 

Darrera modificació: 
22.02.2021
Tema: 

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies