Premsa TMB

Aturada del funicular de Montjuïc per revisió i rehabilitació d’estacions des del 5 de novembre

TMB habilitarà com a alternativa un servei especial d’autobús i també recomana utilitzar les línies regulars 55 i 150

El funicular de Montjuïc tancarà les seves portes al públic de manera temporal a partir del 5 de novembre i durant uns sis mesos, aproximadament, per portar a terme la segona part de la gran revisió obligatòria després dels primers 25 anys de funcionament. També s’iniciarà la rehabilitació integral de les dues estacions.

D’acord amb la normativa del transport per cable, el Funicular està sotmès a un règim estricte de manteniment preventiu que inclou revisions anuals i d’altres de més profunditat en funció del temps de servei. La primera gran revisió s’està realitzant amb motiu d’haver superat les 22.500 hores de funcionament des del 1992, i les actuacions que comporta són de tanta profunditat que s’han dividit en dues parts per minimitzar-ne l’impacte.

En la primera part, el 2015-2016, es van renovar totalment els trens i el sistema de comandament de la circulació. En la segona, que s’inicia el 5 de novembre, l’atenció se centrarà en la sala de màquines, la sala de contrapesos i la plataforma de via.

Les operacions previstes comporten el desmuntatge complet de tots els elements de seguretat de la instal·lació, substituir equips per envelliment tecnològic i fer reparacions i actualitzacions en la infraestructura de la instal·lació (murs, paraments…). Abans de la posada en servei després d'una gran revisió, és obligatori realitzar un rodatge en buit (marxa en blanc), proves a plena càrrega i proves de marxa conjuntament amb l'Administració competent en matèria de transport per cable.

La següent gran revisió del Funicular es durà a terme d’aquí 15 anys o quan hagi acumulat 15.000 hores més de servei.

Rehabilitació integral de les dues estacions

Al mateix temps, dins dels sis mesos aproximats d’aturada, s’executarà la part que és incompatible amb el servei del funicular, que consisteix en la rehabilitació integral de les dues estacions, Paral·lel i Parc Montjuïc. Es remodelarà completament l’arquitectura de les andanes, passadissos i dependències, inclosa la substitució de paraments verticals i horitzontals, retirada de falsos sostres, millora dels drenatges, actualització de la instal·lació elèctrica, pintura i senyalètica. També se substituirà la il·luminació existent per LED, es canviarà la línia de peatge de l’estació superior i s’adequaran les instal·lacions a la normativa de protecció civil.

A més, i en una fase posterior sense afectació al servei, s’habilitarà un espai annex a l’estació superior, que havia format part del desaparegut funicular del Castell i està en desús des del 1981, per allotjar serveis ara inexistents i del tot necessaris per al personal i l’operació: lavabos masculins i femenins, vestidors, sala de lactància i sala de descans. També s’hi habilitaran oficines i una sortida d’emergència. Està previst que amb anterioritat es retirin els elements amb valor històric o patrimonial que hi ha en aquesta nau, com ara les lluminàries o els components que queden d’una de les escales mecàniques originals del 1929, que passaran a mans del departament de Patrimoni Històric de TMB.

Alternatives de transport

Durant la suspensió de servei, TMB recomana fer servir com a alternativa el servei especial d’autobús, que funcionarà amb el mateix horari que el Funicular (de 7.30 a 20 hores els dies feiners i de 9 a 20 hores els caps de setmana i festius).

Esquema del tall del Funicular de Montjuïc i les alternatives de transport / Imatge: TMB

També arriba a Miramar la línia 150 de bus (Plaça Espanya - Castell de Montjuïc) que funciona tots els dies de la setmana de 7 a 21 hores. La línia 55 puja a Montjuïc des del carrer Lleida i té la terminal a la plaça Dante, a prop de l’estació superior del Funicular. El recorregut, els horaris i les parades de les línies es poden consultar al web de TMB.

S’informarà del tall amb cartells a l’estació de metro de Paral·lel (L2 i L3) i a les del mateix Funicular. L’altre transport per cable de Montjuïc, el Telefèric, farà la seva aturada tècnica anual per revisió a finals de gener.

Per a més informació es podrà consultar l’avís corresponent a la secció d’estat del servei del web de TMB.

Plànol amb els recorreguts de la llançadora de bus que substitueix el Funicular i la línia 150 / Imatge: TMB
Plànol amb els recorreguts de la llançadora de bus que substitueix el Funicular i la línia 150 / Imatge: TMB

Tema: 
Si necessites més informació, contacta amb nosaltres

Recursos disponibles

Sense servei al funicular de Montjuïc, per una incidència tècnica / Foto: TMB
Nota de premsa en pdf
Esquema del tall del Funicular de Montjuïc i les alternatives de transport / Imatge: TMB
Plànol amb els recorreguts de la llançadora de bus que substitueix el Funicular i la línia 150 / Imatge: TMB

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies