Autor
Redacció

Una solució per millorar la climatització a les andanes arriba a la final del 24h d’innovació

La proposta dels alumnes de l’Escola Monlau passa per la instal·lació de jardins verticals, cortines d’aire i un sistema de climatització amb plaques Peltier per reduir la calor als espais del metro durant els mesos d'estiu

Donar resposta a com es pot millorar la climatització a les andanes del metro de Barcelona durant els mesos d’estiu, ha permès a un grup d’alumnes de l’escola Monlau de Barcelona quedar finalistes en la modalitat School Hub del 24 hores d’innovació Barcelona. Aquest certamen, que ha celebrat la 5a edició, proposa una jornada de feina en la qual alumnes de diferents escoles d'FP havien de donar resposta a diferents reptes presentats per entitats i empreses de Catalunya. 

L’acte, organitzat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i CaixaBank Dualiza, es va dividir en dues modalitats. Una, de manera presencial al Disseny Hub Barcelona, i una segona, anomenada School Hub, duta a terme des dels centres d’estudi i que es en la que han quedat finalistes els alumnes de l’Escola Monlau que buscaven donar resposta al repte TMB. Cal destacar que sumant les dues modalitats, la participació va ser de més de 1.000 alumnes organitzats en 24 equips. 

Plaques Peltier, cortines d’aire i un jardí vertical

L’equip de l’escola Monlau, que participava amb el número 113, va proposar modificar els sistemes de ventilació de manera que l’aire calent recollit des de l’exterior de les andanes passes per uns conductes en els quals unes plaques Peltier provocarien un efecte invers, permeten climatitzar els espais amb aire fresc previ pas per un deshumidificador. A més, i seguint els criteris de sostenibilitats marcats per TMB a l'hora de resoldre el repte, també proposaven la instal·lació de plaques piezoelèctriques, de manera que la mateixa petjada dels usuaris permetés la generació d’energia necessària per aquesta solució. 

Els i les alumnes també van donar resposta a l’entrada d’aire calent a l’estació provocat pels moviments dels trens amb la instal·lació de barreres d’aire fred a la bocana dels túnels. La utilització de jardins verticals a les estacions i la reutilització de les aigües residuals provinents d’aquestes instal·lacions i de les mateixes plaques Peltier, van completar aquesta proposta, que tot i no alçar-se amb el primer premi, si va aconseguir colar-se tercera entre les propostes finalistes. 

Cal destacar que en aquesta modalitat van guanyar els components de l’equip l’Institut la Segarra, responent a un repte de l’empresa Damm per donar solució a l’ús de vasos intel·ligents. 

Altres propostes

Tot i no haver arribat a la final de la modalitat presencial també cal destacar la participació de l’equip número 7, que sota la marca Climatix va proposar una solució al repte TMB semblant a la de l’equip Monlau, però basant únicament l’experiència en la instal·lació de jardins verticals amb plantes d’interior i argila. 

En aquesta modalitat presencial es van acabar emportant el premi els components de l’equip 18, que van donar resposta a un repte de Casa Ametller per potenciar la sostenibilitat als seus comerços. 

Darrera modificació
dilluns, març 25, 2024 - 12:36

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/solucio-millorar-climatitzacio-andanes-arriba-final-24h-dinnovacio