06.10.2023
Autor
Premsa TMB

L’estació de metro de Ciutadella/Vila Olímpica acull l’exposició sobre el projecte del nou centre de recerca de la UPF

Subtítol

El nou complex centrarà l’activitat en la medicina de precisió, la biodiversitat i el benestar planetari i s’ubicarà en els terrenys que ocupava antigament l’anomenat mercat del peix

Avui s’ha inaugurat als passadissos de l’estació de Ciutadella/Vila Olímpica de la línia 4 de metro, una exposició que gira al voltant de l’actual projecte per la construcció del nou centre de recerca i medi ambient de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Aquesta instal·lació s’ubicarà en els terrenys que ocupava antigament l’anomenat Mercat del Peix, al costat mateix del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. La mostra també rememora el 40è aniversari del trasllat del Mercat del Peix de l’edifici del carrer Wellington a Mercabarna, que es va dur a terme la matinada del 3 al 4 d’octubre de 1983.

Exposició gràfica

L’exposició consta de 9 plafons de gran format que rememoren la història de l’Antic Mercat del Peix, en el seu ús comercial, a través de les imatges cedides per Mercabarna, i presenta, a partir d’imatges renderitzades, el futur complex de recerca de medicina de precisió que s’està construint a l’espai. A més, explica de manera visual la recerca en medicina de precisió, biodiversitat i benestar planetari que el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), desenvoluparan, respectivament, al nou complex.

A l’acte d’avui han assistit la rectora de la Universitat Pompeu Fabra, Laia de Nadal, el quart tinent d’Alcaldia de l’Àrea d’Economia, Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona i president de Mercabarna, Jordi Valls, i el conseller delegat de TMB, Gerardo Lertxundi

Gerardo Lertxundi, ha explicat que el passadís d’accés a l’estació de Ciutadella/Vila Olímpica és “un emplaçament ideal i molt vàlid per exposar projectes educatius com aquest” ja no només perquè es tracta d’un lloc proper al nou edifici sinó també perquè històricament “es tracta d’un lloc de pas important per als i les estudiants i persones usuàries dels serveis que ofereix la Universitat Pompeu Fabra”.

Lertxundi també ha volgut recordar el compromís de TMB amb les tasques educatives, ja no només amb accions com la que es presenta avui sinó també mitjançant el canal TMB Educa de la Fundació TMB “una iniciativa creada amb l’objectiu d’impulsar l’educació de les noves generacions en una veritable cultura de la mobilitat sostenible”. El conseller delegat ha volgut agrair a la UPF i a Mercabarna el fet d’haver pensat en TMB i en aquesta estació per comunicar el projecte científic i ha tancat el seu parlament desitjant “els millors èxits en matèria de recerca a la nova instal·lació”.

L’Antic Mercat del Peix, situat al carrer Wellington, va ser el primer mercat majorista de peix permanent a la ciutat. Es va inaugurar el 1931, es va remodelar i ampliar el 1953 i va estar actiu fins al 1983, quan, amb el trasllat del mercat a les noves instal·lacions de Mercabarna, a la Zona Franca, va quedar en desús. Després d’un període de ser utilitzat com a dipòsit municipal de vehicles i des del 1996, com a pàrquing públic, ara s’està remodelant per acollir el nou complex científic de l’Antic Mercat del Peix.

Una nova instal·lació  

El nou complex, promogut per la Universitat Pompeu Fabra, el Barcelona Institute of Science and Technology i l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF), constarà de 45.000 m² que acolliran 1.400 investigadors centrats en la recerca i la innovació en medicina de precisió, biodiversitat i benestar planetari. L’obra, de la qual s’està executant la construcció dels fonaments dels edificis i l’aparcament que gestionarà BSM, es preveu que estigui acabada el 2026, i esdevindrà una peça destacada del pol biomèdic existent al front marítim de la ciutat. 

L’exposició allargarà la seva estada fins al 31 d’octubre i la seva entrada és lliure, ja que se situa de manera prèvia a la línia de validació dels títols de transport. L’horari per visitar-la és el mateix que el del servei de metro.

Darrera modificació
06.10.2023
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/lestacio-de-metro-de-ciutadellavila-olimpica-acull-lexposicio-sobre-projecte-nou