30.08.2023
Autor
Premsa TMB

L’Espai Mercè Sala acull l’exposició “Un viatge per la història de la prevenció de riscos laborals”

Subtítol

L’exposició és un crit d’alerta sobre la importància de la salut i seguretat en el treball a través del cartellisme i és accessible per a persones amb discapacitat visual amb àudios d’auto-descripció

Aquest dimecres 30 d’agost s’ha obert a l’Espai Mercè Sala una mostra de cartells sobre la prevenció de riscos laborals des de principis del segle XX fins als nostres dies impulsada per l’àrea de Seguretat i Salut laboral del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Aquesta exposició itinerant, que estarà oberta al públic fins al 20 d’octubre, compta amb el suport i col·laboració del servei de Seguretat, salut i benestar laboral de TMB i està formada de tres col·leccions de diferents procedències.

La primera col·lecció, recull cartells del període 1925-1937 dipositats a l’Arxiu Nacional de Catalunya, mentre que el segon recull integra imatges de cartells nacionals i internacionals de diferents Instituts de seguretat i salut laboral d’arreu del món i que ja es van exposar al Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004. Tanca la col·lecció un recull del Departament d’Empresa i Treball sobre el cartell unitari del Consell de Relacions Laborals triat per fer la comunicació amb motiu del Dia Internacional de la seguretat i la salut en el treball que es celebra el 28 d’abril.

Riscos laborals i grafismes

Els cartells han estat històricament un dels principals elements de la comunicació en la prevenció de riscos laborals. Aquests grafismes, que alerten de la necessitat de protegir-se dels possibles perills a la fàbrica, al taller, a la bastida, al magatzem o a l’oficina, són una interessant font d’informació sobre com ha evolucionat la implantació de mesures preventives, però també sobre l’evolució del mateix món del treball durant el segle passat.

En total, a l’exposició es podran trobar fins a 32 plafons de 2 metres d’alçada per 1 metre d’ample, a doble cara, i amb les imatges dels cartells. Amb les mateixes dimensions, un plafó separat de la resta, el qual anuncia l’exposició i la seva accessibilitat per persones amb discapacitat visual.

Amb aquesta exposició tant el Departament d’Empresa i Treball com el servei de Seguretat i salut de TMB volen convidar els visitants a prendre consciència sobre els perills per a la salut que estan presents en qualsevol mena de feina i, per tant, fomentar la cultura preventiva front qualsevol mena d’accident o malaltia a la feina amb els consegüents danys que se’n poden derivar.

Darrera modificació
30.08.2023
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/lespai-merce-sala-acull-lexposicio-viatge-historia-de-prevencio-de-riscos-laborals