02.06.2023
Autor
Premsa TMB

Torna l’Exposició d’Autobusos Clàssics de Barcelona

Subtítol

TMB exhibirà les peces emblemàtiques de la col·lecció de la seva Fundació: el Tilling Stevens, el Dodge 265, el Chausson 59, l’Aclo 410 de dos pisos, dos busos turístics, tres Pegaso i el minibús 4224.

També hi estaran representats els autobusos de nova generació, com el model Caetano H2 City Gold, propulsat per hidrogen.

Demà dissabte, 3 de juny, se celebrarà una nova Exposició d’Autobusos Clàssics de Barcelona, esdeveniment organitzat per TMB, la Fundació TMB, Sagalés i l’Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos (ARCA).

Una trentena de vehicles històrics s’exhibiran a l’avinguda Maria Cristina (entre la plaça Espanya i l’avinguda de Rius i Taulet) aquest dissabte, 3 de juny, a la tarda, de 16 a 21.30 h. Serà una oportunitat única per veure reunits vehicles que representen més de cent anys del transport públic a Catalunya i gaudir de divertides activitats per a infants i joves.

Vehicles singulars com a protagonistes

Entre els autobusos que participaran en l’exposició d’enguany hi ha algunes de les millors peces del patrimoni històric de la Fundació TMB, com ara el Tilling-Stevens, el model d’autobús que va inaugurar la xarxa de Barcelona el 1922; El Dodge 265, de fabricació nord-americana, del 1936; el Chausson 59, del 1955; l’Aclo 410 de dos pisos, l’autobús MAN SD 200 sèrie 2000-2012, restaurat amb motiu del 25è aniversari del Barcelona Bus Turístic, i la jardinera MAN NL 202, un exemple original de reconversió d’un cotxe estàndard. Completen la representació el Pegaso 6035A, el Pegaso 6038 i el Pegaso 6420 i el minibús 412D (Mercedes Benz - Sprinter).

Per segona vegada, s’exhibeix l’històric Tilling Stevens un cop s’ha finalitzat el seu procés de restauració. La Fundació TMB disposava d’elements originals. Té el motor elèctric original i conserva els comandaments i altres elements funcionals de fàbrica, com ara les manetes i els retrovisors. La feina de restauració ha consistit a recuperar el màxim d’elements i retornar al Tilling Stevens model T/S 3A la seva esplendor original.

ARCA i Sagalés mostraran els seus vehicles més emblemàtics, com ara l’Hispano Suiza de 1909 i el Ford AA del 1929, de Sagalés, o els Pegaso 6035A i 5064 d’ARCA.

Com en anteriors edicions, els vehicles clàssics estaran acompanyats per autobusos amb l’última tecnologia —gas natural comprimit, híbrids i elèctrics purs, hidrogen— incorporats recentment a la flota de TMB i que destaquen per les baixes emissions o l’absència total d’emissions contaminants. Per exemple, estarà en exhibició un dels vehicles CaetanoBus H2 propulsat per hidrogen.

En total, l’exposició comptarà amb 16 vehicles de TMB: sis dels vehicles més moderns que componen la flota actual i deu joies històriques de la col·lecció de la Fundació TMB.

Activitats per als joves i per als més petits

Com ja és habitual, hi haurà un espai dedicat als més menuts en què es portaran a terme diferents tallers relacionats amb el món de l’autobús, amb la participació de TMB Educa, el projecte educatiu de TMB, juntament amb la casa Jovi, que portaran el seu JoviBus, on es podrà pintar, dibuixar i jugar amb plastilina.

I entre les activitats que oferirà TMB Educa hi ha un taller que posarà a prova els infants amb un trencaclosques gegant, una teatralització del conte ‘La petita història del Bus’ (obra de la dibuixant Pilarín Bayés amb textos de Daniel Venteo) on s’explicarà als petits els cent anys d’història de la xarxa d’autobusos de Barcelona i el Cinebus ‘100 anys de bus’, una activitat oberta per a tots els visitants.

A més els organitzadors també han previst visites guiades a l’exposició (cada hora, des de les 17 h fins a les 20 h) on experts en la matèria explicaran la història dels vehicles. Les places són limitades.

Darrera modificació
02.06.2023
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/torna-lexposicio-dautobusos-classics-de-barcelona