11.05.2023
Autor
Premsa TMB

L’exposició ‘Picasso i Catalunya, una empremta indeleble’ arriba a l’Espai Mercè Sala de TMB

Subtítol

La mostra fa un recorregut per les vivències i paisatges clau de Picasso a Barcelona i Catalunya, i commemora el 60è aniversari de la inauguració del Museu Picasso a Barcelona i el 50è aniversari de la mort de l’artista en el marc de les activitats de la Celebració Picasso 1973-2023 programades a Barcelona

La proposta es podrà visitar durant la tretzena edició de la Nit dels Museus, ja que l’Espai Mercè Sala de TMB hi participarà obrint la nit de dissabte 13 de maig

Avui la Fundació TMB, en col·laboració amb la Fundació Museu Picasso, obre les portes de l’Espai Mercè Sala per acollir l’exposició ‘Picasso i Catalunya, una empremta indeleble’. La mostra fa un recorregut amb textos i imatges en l’estret vincle entre l’artista malagueny, la ciutat de Barcelona i altres territoris catalans com Horta de Sant Joan, Gósol o Cadaqués.

L’exposició arriba en el marc del 60è aniversari de l’obertura del Museu Picasso i el 50è aniversari de la mort de l’artista i estarà oberta de l’11 de maig al 2 de juny a l’Espai Mercè Sala (situat al vestíbul de connexió entre les línies 5 i 3 de l’estació de Diagonal). La mostra és gratuïta i coincideix amb La Nit dels Museus, l’esdeveniment que organitza l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la xarxa de museus i espais d’exposició de la ciutat, i que se celebrarà enguany el dissabte 13 de maig de 19:00 a 01:00 hores.  TMB participa, un any més, en aquesta Nit dels Museus i mantindrà obert l’Espai Mercè Sala la nit de dissabte.

Una relació molt especial

‘Picasso i Catalunya, una empremta indeleble’ repassa com el pintor va arribar a Barcelona amb la seva família el 1895 on va viure-hi la seva joventut. A Barcelona assisteix a les classes de l’Escola de Belles Arts Llotja, on va cursar els seus primers estudis. És a la ciutat comtal on publica la seva primera il·lustració, realitza el seu  primer gravat, la seva primera escultura i on presenta la primera exposició individual. Nou anys després d’arribar a la ciutat de Barcelona, es trasllada definitivament a París (1904) i només torna a Barcelona en comptades ocasions, com ara l’any 1917, quan fa una estada de sis mesos.

Hi ha dues altres dates rellevants en la relació de Picasso amb Barcelona: la primera és el 1963, quan el Museu Picasso va obrir les portes al carrer de Montcada. Gràcies a la voluntat del mateix artista, a la determinació del seu secretari personal i gran amic, Jaume Sabartés, a la col·laboració de Jacqueline Picasso, i altres membres de la societat civil barcelonina, el museu va ser una realitat i enguany es celebra el seu 60 aniversari. El segon moment clau és el 1970, any en què Picasso va decidir donar a la ciutat de Barcelona les obres que fins aleshores havien custodiat els seus familiars al seu domicili del passeig de Gràcia.

El passat 8 d’abril també es van complir 50 anys de la mort d’aquest genial artista, la relació amb Barcelona del qual, arriba ara a l’Espai Mercè Sala per commemorar-ne l’efemèride. 

Àmplia proposta cultural

TMB obrirà l’Espai Mercè Sala per sumar-se a la Nit dels Museus, una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa que enguany arriba a la seva tretzena edició i en què participen més de 4.000 museus de 40 països europeus. A més de gaudir de les col·leccions i les exposicions temporals dels museus, també es poden veure concerts, dansa, teatre, recitals de poesia i visites guiades, entre altres activitats. 

En aquesta setzena edició, hi prenen part fins a 75 equipaments de 8 ciutats de l’àrea metropolitana: Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma.

Podeu trobar tota la programació en aquest enllaç.

Reforç de la línia 150 de bus

Per facilitar l’accés dels assistents als diferents centres i museus de Montjuïc que obren portes la tarda-nit de dissabte amb motiu de la Nit dels Museus, TMB reforçarà amb vehicles articulats la línia 150 de bus (Pl. Espanya - Castell de Montjuïc). Així, entre les 19 hores i la 1 de la matinada, la circulació de vehicles d’aquesta línia es veurà ampliada.

Darrera modificació
11.05.2023
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/lexposicio-picasso-catalunya-empremta-indeleble-arriba-lespai-merce-sala-de-tmb