Autor
Marta Espinosa

Els llibres del centenari d’autobusos, la recomanació literària per Sant Jordi

Coincidint amb la celebració de la diada, les publicacions dels 100 anys de bus són un bon instrument per conèixer la història de la xarxa de transport de superfície de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Durant tot el 2022, TMB ha programat múltiples activitats per celebrar una gran fita del transport: els 100 anys de la xarxa d’autobusos de Barcelona. Amb motiu de l’efemèride, la companyia va impulsar l’edició de diversos llibres que recullen la història del transport públic sobre rodes més icònic que passeja pels carrers de la nostra ciutat des de fa ja un segle. Sant Jordi escalfa motors i com s'apropa la tradicional festa, us proposem tres obres que poden fer les delícies dels entusiastes dels transports, dels apassionats de la història barcelonina i també dels més menuts de la casa

L'obra Els autobusos a Barcelona - 100 anys fent xarxa (1922-2022) de Ricard Fernández (editorial Efadós) recull la trajectòria de la xarxa de bus de Barcelona des dels seus orígens fins a l’actualitat. L’obra fa un repàs dels moments decisius per al servei de bus: la Segona República i la Guerra Civil, els autobusos i troleibusos de la postguerra, la municipalització dels transports, l’expansió i modernització de la xarxa, la integració tarifària, la Nova Xarxa de Bus, l’evolució dels vehicles i combustibles, i reptes com l’accessibilitat i la sostenibilitat del servei.

La publicació Història de la CGA (1922-1940) de l’editorial Efadós relata l’ascens i la inevitable caiguda de la Compañía General de Autobuses que va operar a Barcelona entre els anys vint i els anys trenta del segle passat, un dels capítols més apassionants de la història del transport públic a la ciutat.

El llibre infantil Petita història de la Xarxa de bus de Barcelona, de l’editorial Mediterrània amb il·lustracions de Pilarín Bayés i textos de Daniel Venteo, està pensat per als més joves. Narra l’evolució de les línies i dels vehicles, així com la mobilitat a la ciutat durant aquests 100 anys de bus, i destaca les grans fites que han acompanyat el canvi de la ciutat i la manera de desplaçar-se de les persones.

Les tres publicacions es poden adquirir a l'Espai Mercè Sala (estació de metro de Diagonal). Els autobusos a Barcelona i Història de la CGA es poden comprar al web de l’editorial Efadós. Tots dos incorporen un codi QR que redirigeix els lectors a una versió digital accessible. Les obres també es poden trobar a plataformes com Amazon, Casa del Llibre, Abacus i Fnac.

Darrera modificació
dijous, abril 20, 2023 - 10:18

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/llibres-centenari-dautobusos-recomanacio-literaria-sant-jordi