Autor
Redacció

L'exposició 'Metròpolis d'avingudes' arriba a l'Espai Mercè Sala

La mostra servirà per divulgar el resultat del concurs d'idees Nusos i Cruïlles en què els participants han imaginat com serà el paisatge urbà futur a partir de les grans avingudes metropolitanes

Aquest dimecres 28 de setembre a les 19 h s’inaugura l’exposició Metròpolis d’avingudes a l’Espai Mercè Sala de TMB, amb l’objectiu d’explicar el concepte d’avingudes metropolitanes que proposa el Pla director urbanístic metropolità a partir dels resultats del concurs d’idees Nusos i Cruïlles, on 53 equips van reflexionar sobre el futur de les infraestructures viàries.  

Així, l'objectiu de la mostra és fer visibles les idees que s'han desenvolupat per imaginar un paisatge metropolità futur a partir de les avingudes metropolitanes. Mostra una ciutat imaginada en la qual vies, autopistes i carreteres s’han transformat en espais públics accessibles, sostenibles i integrats tant en la ciutat com en la natura.

A l'exposició, que presenta l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), podràs veure amb deteniment les infraestructures viàries que formen part del paisatge metropolità i com es repensen algunes de les vies que històricament connecten i estructuren el territori per convertir-se durant l'exposició en carreteres interurbanes dissenyades per a la circulació de vehicles. 

L’exposició, oberta al públic fins al pròxim 10 de gener del 2023, ens aproxima a aquests continguts a través de la representació gràfica i una d’escrita. Un mural de més de 25 metres dibuixa la xarxa d’avingudes metropolitanes i ens mostra com els nusos viaris s’han convertit en cruïlles, places, parcs i estacions intermodals.  De l’altre costat, un mural de textos ens sintetitza i destaca els missatges més rellevants. A més, els visitants es podran endur de manera gratuïta el catàleg de l’exposició, que recull un total de vuit articles que expliquen els continguts bàsics de manera amena i entretinguda.

Sense anar més lluny, en aquesta exposició, l’avinguda Diagonal es converteix en la B-30 i divideix els municipis del Llobregat: Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat, o recupera el caràcter vertebrador d’algunes vies patrimonials, com l’avinguda Reial que des del carrer Paral·lel de Barcelona, s’allarga fins a l’N-340 a les Muntanyes de l’Ordal.

Un concurs d'idees

L’exposició neix amb la voluntat d'explicar els resultats del concurs d’idees Nusos i Cruïlles, un certamen de caràcter tècnic que ha obert un debat tècnic i professional multidisciplinari sobre el paper dels nusos i les infraestructures viàries del futur. Un total de 53 equips han participat en el concurs, distribuïts en sis emplaçaments amb l’objectiu de proposar solucions per revertir els forts impactes que les infraestructures viàries generen en el seu entorn urbà i ambiental.

Tots els aspirants van haver de formar un equip tècnic pluridisciplinari dirigit per un urbanista i compost com a mínim per un arquitecte, un enginyer i un ambientòleg, en un certamen adreçat inicialment al sector professional de l'urbanisme.

Les propostes converteixen els nusos viaris actuals en veritables cruïlles, places, parcs i estacions, tot un canvi de paradigma de les seves funcions actuals, exclusivament destinades a donar servei als vehicles motoritzats.

 

Darrera modificació
dimecres, setembre 28, 2022 - 20:23

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/lexposicio-metropolis-davingudes-arriba-lespai-merce-sala