09.06.2022
Autor
Premsa TMB

Torna l’exposició d’autobusos clàssics a Barcelona després de dos anys d’absència

Subtítol

TMB exhibirà les seves peces emblemàtiques: el Dodge 265, el Chausson 59, l’Aclo 410 de dos pisos, dos busos turístics, tres Pegaso, el minibús 4224 i el Tilling Stevens, que se suma aquest any a la col·lecció de la Fundació.

També hi estaran representats els autobusos de nova generació, com el model Caetano H2 City Gold, propulsat per hidrogen.

El dissabte, 11 de juny, se celebrarà una nova exhibició d’autobusos clàssics, esdeveniment organitzat per TMB, la Fundació TMB, Sagalés i l’Associació per a la Recuperació i Conservació d’Autobusos (ARCA).

Uns 30 vehicles històrics s’exhibiran a l’avinguda Maria Cristina (entre la plaça Espanya i l’avinguda de Rius i Taulet) dissabte vinent, 11 de juny, a la tarda, de 16 a 21.30 h. Serà una oportunitat única per veure reunits vehicles que representen més de cent anys del transport públic a Catalunya i gaudir de divertides activitats per a infants i joves.

En aquesta nova edició destaca l’estand del Centenari de la Xarxa de Bus, amb una versió reduïda de l’exposició sobre el procés de restauració del Tilling Stevens que actualment es pot veure a l’Espai Mercè Sala de l’estació de metro de Diagonal. En aquest espai es podran adquirir els tres llibres publicats per celebrar aquesta fita: Els autobusos a Barcelona – 100 anys fent xarxa (1922-2022), Petita història de la Xarxa de Bus de Barcelona i Història de la CGA (1922-1940).

Vehicles singulars com a protagonistes

Entre els autobusos que participaran a l’exposició hi ha algunes de les millors peces del patrimoni històric de la Fundació TMB, com ara el Dodge 265, de fabricació nord-americana, del 1936; el Chausson 59, del 1955; l’Aclo 410 de dos pisos, l'autobús MAN SD 200 sèrie 2000-2012, restaurat amb motiu del 25è aniversari del Barcelona Bus Turístic, i la jardinera MAN NL 202, un exemple original de reconversió d’un cotxe estàndard. Completen la representació el Pegaso 3036, el Pegaso 6420 i el Pegaso 5139 i el minibús 4224 (Mercedes Benz - Sprinter).

La novetat d’aquest any és l’exhibició per primera vegada de l’històric Tilling Stevens un cop ha finalitzat el seu procés de restauració. La Fundació TMB disposava d’elements originals.Té el motor elèctric original i conserva els comandaments i altres elements funcionals de fàbrica,com ara les manetes i els retrovisors. La feina de restauració ha consistit a recuperar el màxim d'elements i retornar al Tilling Stevens model T/S 3A la seva esplendor original.

ARCA i Sagalés mostraran els seus vehicles més emblemàtics, com ara l’Hispano Suiza del 1909 i el Ford AA del 1929, de Sagalés, o els Pegaso 6035A i 5064 d’ARCA.

Al costat dels vehicles històrics, s’exposaran autobusos amb l’última tecnologia —gas natural comprimit, híbrids i elèctrics purs, hidrogen— incorporats recentment a la flota de TMB i que destaquen per les baixes emissions o l’absència total d’emissions contaminants. Per exemple, estarà en exhibició un dels vehicles CaetanoBus H2 propulsat per hidrogen.
En total, l’exposició comptarà amb 16 vehicles de TMB: sis dels vehicles més moderns que componen la flota actual i deu joies històriques de la col·lecció de la Fundació TMB.

Activitats per als joves i per als més petits

Com ja és habitual, hi haurà un espai dedicat als més menuts en què es portaran a terme diferents tallers relacionats amb el món de l’autobús, amb la participació de TMB Educa, el projecte educatiu de TMB, juntament amb la casa Jovi, que portaran el seu JoviBus, on es podrà pintar, dibuixar i jugar amb plastilina.
 

Darrera modificació
14.06.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/torna-lexposicio-dautobusos-classics-barcelona-despres-de-dos-anys-dabsencia