05.04.2022
Autor
Premsa TMB

TMB anuncia els guanyadors del dotzè festival internacional de curts Subtravelling

Subtítol

El curt guardonat pel jurat de la categoria oberta al públic Roda a TMB és El teu nom i el segon premi és per a Catenaria, mentre que Des conexión  ha resultat el més votat

En una edició marcada per les evocacions de la pandèmia, el microcurt de la secció La Mostra que més ha agradat als usuaris és el francès 2019

Ahir a la tarda, en una sala dels cinemes Filmax Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat va tenir lloc la gala de cloenda i anunci dels guanyadors de les diferents categories de la dotzena edició del Subtravelling International Short Film Fest, el festival internacional de cinema curt que organitza Transports Metropolitans de Barcelona en col·laboració amb el festival de cinema SMIFF del metro de Seül, la capital de Corea del Sud.

Així com en l’edició anterior el palmarès va ser comunicat en un acte virtual, en aquesta ocasió s’ha recuperat l’acte final del Subtravelling en format presencial, presentat per Roger de Gràcia i Agnès Busquets. Enguany, el jurat del Subtravelling 2021 estava format per Carolina Astudillo, realitzadora, periodista, investigadora i docent; Josep Maria Civit, membre de l’Acadèmia de les Ciències i Arts Cinematogràfiques d’Espanya; Agustí Argelich, director de Filmets Badalona Film Festival i membre de l’Acadèmia del Cinema Català, i Santiago Torres, director de comunicació i relacions institucionals de TMB i director de la Fundació TMB.

I els guanyadors són…

Dins de la categoria a competició oberta al públic, Roda a TMB, en què els mateixos usuaris envien els seus vídeos gravats als transports públics, el treball escollit pel jurat és El teu nom, creat per Mireia López i Curià, Judith García de la Serrana Hernández i Gemma Guilera Margenat. L’emotiu curt retrata en tres minuts la situació d’incertesa, desànim i per moments angoixa que es va viure de manera generalitzada durant els pitjors moments de la pandèmia, que va incidir especialment en les persones grans. La guanyadora, que ha competit amb els altres 45 curts presentats en aquesta edició, s’ha endut un viatge per a dues persones a Corea i la projecció en exclusiva del curt al festival SMIFF de Seül 2022, al programa Curtcircuit de Televisió de Catalunya i a MouTV.

Com a segon millor curtmetratge, el jurat ha escollit l’obra Catenaria, dirigida per Tess Masero Brioso, que s’ha endut una càmera de filmació amb trípode i l’emissió del seu curt al festival SMIFF i al programa Curtcircuit 33. L’original curt de ficció, de tres minuts i 30 segons, presenta un relat poètic de pèrdua i retrobament sobre imatges de trens i estacions buits que al final es tornen a omplir en una invitació a l’esperança.

Hi ha dues videocreacions més a les quals el jurat concedeix una menció especial: Lullaby, de Sergi Wakefield Mora, i A correcuita, d’Helena Izquierdo García, Marina Izquierdo García i Marc Serra. Els premis són la projecció a l’SMIFF, al programa Curtcircuit i a MouTV, i una invitació doble per al pròxim Festival de Sitges. 

L’obra més votada d’aquesta categoria per part dels usuaris del web del festival Subtravelling és el curt Des Conexión, d’Andrea Lizarte, que reflexiona sobre la llegenda japonesa del fil vermell. S’endú un any de cinema gratis cortesia de Filmax Gran Via.

Els 10 curts finalistes s’emetran properament a les pantalles d’informació per als usuaris MouTV, presents en autobusos, andanes i trens de metro, i durant el festival SMIFF. A més dels cinc curts ja guardonats, són:  Entre paraules, de Juan Carlos Iglesias, I si..., d’Ivan Hermina, Martí, de Daniel Whitehair, Els tomàquets del futur, de Lazgallardo i Maddiha Farooq i Réquiem por el pasado, de Ferran Carreras Figuerola.

D’altra banda, pel que fa a la secció La Mostra, en què es presentaven 20 curts, l’obra que ha rebut  més vots al web del festival és 2019, de Julia Boutteville, actriu i directora francesa. El curt, protagonitzat per ella mateixa, presenta una mare i un fill en una situació de confinament que abans del 2020 hauria semblat pura ficció.

La novetat del Subtravelling 2021 era l’estrena d’un concurs a la plataforma Reels d’Instagram,  que s’ha desenvolupat a l’entorn de  l’etiqueta especial #Subtravellingreels i que ha recaigut en Max Maldonado López. El guanyador rep un smartphone amb una càmera de 64 megapíxels.

Hi havia també un premi per als votants, que només pel fet de votar els curts al web del festival podien guanyar un any de cinema gratis cortesia de Filmax Gran Via i una tauleta tàctil cortesia de Vodafone. La guanyadora del sorteig és Gemma Matarin Francisco.

El web del festival ha rebut 18.714 visites i 4.334 vots.

Darrera modificació
05.04.2022
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/tmb-anuncia-guanyadors-dotze-festival-internacional-de-curts-subtravelling