Autor
Oriol Pàmies

Muntats el pis superior, l’escala exterior i el motor tèrmic de l'històric Tilling Stevens

Avança el procés de restauració de l’emblemàtic autobús de la Fundació TMB, que recuperarà la seva esplendor aquest any amb motiu del centenari de la xarxa.

Dins del seguiment del procés de restauració de l’històric autobús Tilling Stevens de la Fundació TMB, aquesta setmana hem comprovat avenços molt significatius. El vehicle ja té muntada la plataforma superior, l’imperial, i l’escala exterior en corba per pujar-hi. També el motor de gasolina ocupa el seu lloc al compartiment davanter.

A les instal·lacions de Consman, l'empresa especialitzada que s’encarrega de recuperar l’emblemàtic autobús, del 1922, es treballa ara polint el dipòsit de carburant, una singular peça de coure que té l’espai reservat sota el seient del conductor. Faltaran per instal·lar els seients del pis inferior, els vidres i tota la cadena elèctrica. La pintura li acabarà de donar l’aspecte imponent que tenia quan circulava per les línies de la CGA als anys 20 i 30 del segle passat.

Un vehicle innovador en el seu temps

El Tilling Stevens està sent recuperat com un element clau del patrimoni cultural i històric de Barcelona amb vista a la celebració del centenari de la implantació definitiva del servei d'autobús a la ciutat, que s'esdevindrà aquest 2022. Representa un salt endavant de la tecnologia de l’automoció que va facilitar la popularització d’aquest transport col·lectiu.

La Fundació TMB disposava del vehicle en dues parts separades, el xassís i la carrosseria. Tenia el motor original en bon estat i conservava els comandaments i altres elements funcionals de fàbrica, com ara les manetes i els retrovisors. La feina de restauració consisteix a recuperar el màxim d'elements i reconstruir els que facin falta perquè l'autobús Tilling Stevens model T/S 3A, amb imperial, tingui el mateix aspecte i estigui en condicions de circular com fa cent anys.

Aquest serà un dels cinc vehicles més antics dels 60 que formen la col·lecció de la Fundació TMB i l'únic Tilling Stevens que existeix a l'Estat espanyol. Entre les seves peculiaritats destaquen el motor petrol-electric (precursor de les actuals propulsions híbrides), les rodes massisses i el fet que té el volant de conducció cap a la dreta.

Interior del pis de baix / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Grup motor situat a la part davantera del xassís / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

L'escala exterior en corba / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Dipòsit de gasolina, de coure / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Seients al pis superior / Foto: Miguel Ángel Cuartero (TMB)

Darrera modificació
dijous, febrer 24, 2022 - 08:32

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/muntats-pis-superior-lescala-exterior-motor-termic-de-lhistoric-tilling-stevens