Autor
Redacció

Quaranta anys de l’autobús turístic ‘berlinès’ de la Fundació TMB

L'històric MAN SD 2011 farà aquest dissabte un recorregut commemoratiu per Barcelona en què resseguirà part de les rutes verda, vermella i blava.

Aquest dissabte, 20 de novembre, rebrà un homenatge un vehicle singular de la Fundació TMB: l'autobús de dos pisos MAN SD 2011 que va formar part de la flota del Barcelona Bus Turístic entre el 1996 i el 2006. El motiu és que està a punt de bufar les quaranta espelmes, perquè en una vida anterior havia estat matriculat a Alemanya el 7 de desembre del 1981 i havia fet molts viatges amb turistes a Berlín quan pertanyia a l'operador local BVG.

L'homenatge, organitzat per la Fundació TMB i les entitats ARCA (Associació per a la Recuperació i Conservació d'Autobusos) i ACEMA (Associació de Col·leccionistes Empleats de Metro i Autobusos), consisteix en un recorregut per Barcelona que ressegueix parts de les rutes verda, vermella i blava del Barcelona Bus Turístic. L'acompanyarà un altre veterà, el bus turístic MAN NL 202 2016, matriculat el 1992 i convertit en jardinera el 2006,  que preserva l'empresa VI Serveis. La sortida, reservada a socis i empleats, serà a les 10.30 des del Fòrum i el recorregut s’acabarà cap a les 13.30 al mateix punt.

Marró i blau, els colors originals

El 2011 és representatiu de la sèrie 2000 del Barcelona Bus Turístic, formada per autobusos d'un i de dos pisos, descapotats, que van ser adquirits a l'empresa de transports municipals de Berlín. Originalment tenien el segon pis cobert i eren de color marró i blau. L'empresa Sercar es va encarregar de remodelar-los i de donar-los l’aspecte amb què els hem conegut a Barcelona. Tenien capacitat per transportar 81 passatgers (tots asseguts).

El 3 d'octubre del 1996 es va fer la presentació dels primers dos autobusos d'aquesta sèrie a la plaça de Catalunya. El 2005, després d'haver prestat servei a Barcelona durant gairebé nou anys, van començar a donar-se de baixa els primers. Finalment, el 2006 van deixar de circular i aquest cotxe 2011 va passar a formar part del patrimoni històric i cultural de TMB. El 2012, amb motiu del 25è aniversari del funcionament de la línia turística, l'empresa MAN el va restaurar i la Fundació TMB el va incorporar perquè participés en el Ral·li Internacional d'Autobusos Clàssics, on s'ha fet habitual.

Darrera modificació
dilluns, novembre 22, 2021 - 12:58

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/quaranta-anys-de-lautobus-turistic-berlines-de-fundacio-tmb